Quan encara no està decidit el nou cartipàs municipal, qui agafi les regnes de la cartera de Comerç es trobarà amb un tema calent sobre la taula. Els comerciants del centre reobren el debat sobre els horaris comercials i no descarten presentar una demanda contra l’Ajuntament si l’administració no respon a les seves demandes per poder ampliar el número de diumenges que es pugui obrir. Els comerciants s’agafen a una resolució judicial dictada pel Tribunal Suprem a Cadis que obligava el govern de la capital andalusa a justificar “els motius comercials, turístics i en benefici del consumidor per a la restricció d’horaris comercials”. Segons Barcelona Oberta, la situació a Cadis és extrapolable a la realitat de la nostra ciutat i, per això, reclamen al nou govern que s’avingui a negociar. En cas contrari “els nostres serveis jurídics ja han estudiat la viabilitat de la demanda”, ha expressat el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené.

Obrir cada dia, des de Setmana Santa fins a Tot Sants

Actualment els comerços barcelonins poden obrir cinc diumenges a l’any, tres al mes de maig i dos al mes d’octubre. Barcelona Oberta reclama ampliar l’horari d’obertura ininterrompuda “des de la Setmana Santa fins a Tot Sants”. Respecte a les reticències que pugui tenir el petit comerç davant aquesta proposta de liberalització horària i la possibilitat que l’Ajuntament justifiqui les restriccions amb aquest argument, l’empresari Xavier Cottet, membre de la directiva de Barcelona Oberta, creu que “al petit comerç se l’ajuda amb promoció i no amb prohibició”. En aquest sentit des de l’entitat demanen que les zones definides com a àrees d’interès turístic “s’ampliïn per tal que hi hagi més barris de la ciutat que es puguin beneficiar d’aquests nous horaris”. Han posat l’exemple dels barris de Sant Antoni, Creu Coberta i Sarrià.

La Fundació Barcelona Comerç, que agrupa els eixos comercials de les zones no turístiques, defensa que l’acord actual sobre els horaris comercials està vigent fins al 2021 i que aquest calendari “dona marge per seure amb tots els agents econòmics, per parlar i debatre quines són les millors solucions per al comerç de Barcelona”.