Barcelona fa un pas més per consolidar un model saludable i sostenible d’alimentació després d’haver estat Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible al 2021. Es tracta d’un acord de ciutat en què participen gairebé tots els actors implicats en el sistema alimentari de Barcelona i en el seu full de ruta s’han establert nou objectius que es desenvolupen en 54 línies de treball i que preveu fins a 265 accions.
Els nou objectius
- 1. Incrementar la producció, la venda i els consum d’aliments de temporada, de proximitat, ecològics, de pesca sostenible i amb benestar animal, així com la distribució en cadenes més curtes, justes i equilibrades.
- 2. Protegir, recuperar i promoure espais d’agricultura urbana i periurbana.
- 3. Promoure l’alimentació saludable i sostenible per a totes les persones.
- 4. Augmentar la resiliència del sistema alimentari i garantir el dret a una alimentació saludable.
- 5. Prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari.
- 6. Combatre l’emergència climàtica i la crisi d’extinció.
- 7. Promoure un canvi cultural i educatiu vers l’alimentació sostenible.
- 8. Fomentar relacions justes dins de la cadena alimentària.
- 9. Coordinar i mobilitzar els agents del sistema alimentari per dur a terme accions concretes i avaluables, vinculades a estratègies existents.
Des de l’Ajuntament també s’ha volgut establir un seguit de propòsits per poder avaluar el nivell d’aplicació d’aquesta estratègia d’alimentació sostenible. Entre els més destacats:
- Aconseguir el 100 % de la compra pública municipal alineat amb l’alimentació sostenible.
- Fomentar que el 40 % de la població de Barcelona consumeixi regularment aliments de proximitat, partint del 20 % actual.
- Col·laborar amb l’Àrea Metropolitana per incrementar el percentatge del seu sòl agrari fins arribar a un 15 %, partint del 9 % actual.
- Treballar per reduir el percentatge d’obesitat a la ciutat de Barcelona fins arribar a un 12 %, respecte al 15,4 % actual.
Alguns dels projectes que ja estan en marxa
Entre els projectes que ja estan treballant en aquesta línia estratègica destaquen el Foodback de Mercabarna que reaprofita els excedents de fruita o verdures i els distribueix a diferents entitats socials. O bé la iniciativa d’Unió de Pagesos que amb ‘Terra pagesa’ aconsegueix posar en contacte de manera àgil i còmoda, els productors d’aliments sostenibles i de proximitat amb comerços de la ciutat.