Impuls a la rehabilitació energètica del parc d’habitatges de Barcelona, actualment molt envellit i poc eficient. La ciutat disposarà aquest 2022 de més de 70 milions d’euros per subvencionar la reforma de pisos, edificis i barris concrets: 41 milions provenen dels ajuts europeus Next Generation i la resta els aporta l’Ajuntament. Entre aquesta i les properes injeccions d’Europa, el consistori vol rehabilitar 15.000 habitatges en tres anys.

No podem seguir construint i creixent sense límits. L’arquitectura no pot ser només l’art de fer edificis, hem de tenir la política de refer-los
Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat

Segons l’Ajuntament, aquesta és la inversió més gran feta mai a la ciutat en aquest concepte. Es preveu actuar en tres línies diferents: en habitatges, en edificis sencers i en barris concrets, que consideren especialment vulnerables per l’envelliment dels edificis que hi ha. Les subvencions, però, no cobriran el total de la inversió: la quantia dependrà de l’estalvi energètic assolit amb les obres. El període de sol·licituds s’ha obert aquest dimarts i s’allargarà durant un any, fins al 30 de juny del 2023.

La rehabilitació, assignatura pendent

El paquet d’ajuts té el suport unitari dels col·legis professionals implicats, entre els quals aparelladors, arquitectes i administradors de finques. Pel president del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona, Celestí Ventura, “la rehabilitació és una de les nostres assignatures pendents”.

La rehabilitació energètica és una necessitat de primer ordre
Celestí Ventura, president del CAATEEB

En la mateixa línia, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha fet una crida a la ciutadania a prendre consciència de la situació. Badia ha afirmat que cal “fer entendre que si volen apostar per la seva economia domèstica, la llar i per deixar el planeta una mica millor, cal apostar per la rehabilitació energètica”.

Rehabilitació integral de sis barris concrets

La convocatòria preveu actuar en el marc del Pla de barris, en finques d’alta complexitat. I a més, es vol intervenir en sis barris concrets: la Pau, Canyelles, Trinitat Vella, Congrés-Indians, Can Peguera i el Besòs i el Maresme. Es calcula que en aquetes zones hi ha aproximadament 350 edificis amb 11.000 habitatges. Segons dades municipals, hi viuen 87.500 persones.

L’objectiu municipal és rehabilitar energèticament el 20 % dels habitatges abans del 2026, és a dir, 2.210 pisos, amb subvencions d’entre el 40 i el 80 % del cost, segons l’estalvi energètic aconseguit. A més, també es vol actuar a la via pública perquè “la millora es noti no només dins a casa, sinó també quan sortim de casa”, ha afirmat Sanz.

Subvenció segons l’estalvi energètic aconseguit

En el cas dels habitatges, es podran aconseguir un màxim de 3.000 euros, sempre que l’estalvi sigui de, com a mínim, el 30 % de l’energia primària no renovable. A més, caldrà que es redueixi en un 7 % la demanda en concepte de calefacció i refrigeració. Segons l’Ajuntament, per a una llar de 78 metres quadrats, això suposaria un estalvi de 620 euros l’any.

Per als edificis sencers, la subvenció permetrà cobrir entre un 40 i un 80 % del cost total de la intervenció, això sí, amb topalls. Per aconseguir el màxim, és a dir, el 80 %, caldrà arribar a un estalvi energètic superior al 60 %.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a