Gairebé una tercera part dels barcelonins (31,8 %) assegura que no anirà de vacances i la majoria (57,8 %) ho descarta per motius econòmics. Són dades del darrer Baròmetre semestral de l’Ajuntament, que ha enquestat 809 residents a la ciutat. La pregunta considera vacances les estades de més de tres dies fora de Barcelona entre els mesos de juny i setembre.

Motius econòmics, laborals o de salut

L’economia domèstica és, a molta distància, l’argument majoritari per renunciar a les vacances. El segueixen els motius laborals o de feina, que han esgrimit un 11,6 de les persones, i els problemes de salut propis o de familiars (9,5 %). En altres casos, en canvi, entren en joc les preferències personals, ja que un 6,2 % dels enquestats assegura que no en té ganes o que no li agrada sortir i un 1,2 % afirma que viatja en altres dates per evitar massificacions.

Els condicionants familiars també obliguen un 6,2 de persones a quedar-se a la ciutat i un 3,2 % ho fan per l’edat. Un altre dels motius esgrimits pels enquestats està relacionat amb la situació sanitària i amb la por de contreure la covid-19, sobretot després que les dades de contagis no hagin parat d’augmentar des de fa un mes.

Tot i això, el volum de ciutadans que marxaran fora de Barcelona és més elevat que en l’enquesta del 2020, la darrera vegada que es va fer la mateixa pregunta. Aleshores, en plena pandèmia, el 40 % dels enquestats van assegurar que es quedarien tot l’estiu a la ciutat, tot i que no van concretar per quins motius. La xifra arriba en un context de recuperació turística després de la pandèmia, en què els estrangers tornen a omplir la ciutat i l’aeroport ha recuperat totes les operacions.

La inflació condiciona els plans

L’enquesta també posa sobre la taula la influència de la pujada de preus en els plans de vacances de les famílies. El 31,8 % dels enquestats asseguren que la inflació els ha obligat a modificar o reduir la idea inicial que tenien. La pregunta feia referència tant a les persones que han decidit no sortir com als qui han optat per marxar menys dies o fer-ho més a prop.

En aquest cas, el percentatge de persones que varien la seva conducta és menor si ho comparem amb altres productes o serveis. Més de la meitat dels enquestats han canviat els hàbits a l’hora de posar rentadores i altres electrodomèstics (64,4 %). Els percentatges són més igualats en aspectes com l’ús de la calefacció i l’aire condicionat, les sortides a bars i restaurants, la compra d’aliments o de productes com roba o calçat i les sortides de lleure fora de la ciutat. En aquests casos, la meitat dels enquestats han canviat els seus hàbits, però la resta, no.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a