mediadors

Diàleg contra sanció

La mediació és un espai de trobada per establir o restaurar el diàleg entre persones en conflicte. D’aquesta manera s’evita haver de recórrer a la denúncia judicial i, per tant, deixar de saturar uns jutjats sovint desbordats. L’Òscar i en Pablo, dos mediadors de vocació i formació, són el testimoni que la gestió de conflictes és una eina útil i àgil per millorar la convivència a les ciutats. Asseguren que la seva mediació “els atrapa” perquè els permet ajudar els conciutadans.

Òscar: “Els conflictes veïnals ocupen el 80 % de les mediacions que fem. El misteri de la mediació és que tots sortim amb la sensació que ningú ha perdut”

Pablo: “A ningú li has d’explicar qui és un guàrdia urbà, un bomber, però a data d’avui encara hem d’explicar qui és un mediador”

A través de la mediació es poden resoldre problemes entre comunitats de veïns i també a l’espai públic. Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereix serveis de mediació i gestió de conflictes especialitzats, però no hi ha un servei únic que centralitzi les queixes veïnals. La Diputació de Barcelona dona suport actualment a 42 ajuntaments i tres consells comarcals per activar els seus serveis de mediació ciutadana. Un procés confidencial i voluntari en què les dues parts expliquen a la persona mediadora el conflicte a través d’entrevistes individuals. Després de la valoració es fa la trobada a tres bandes per trobar els punts comuns i signar un acord. Les dades demostren que en el 90 % dels casos es tanquen els expedients.la dada

La bústia de queixes de l’Ajuntament va rebre l’any 2017 133 reclamacions per neteja al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. A Pedralbes, en canvi, en van ser 10

Consulta més dades sobre desigualtats a Barcelona

La mediació als barris

“En el cas de la mesquita, la mediació de la unitat de conflictes va servir per desinflamar la crispació al barri de la Prosperitat”

Des de la FAVB també es reclama un servei centralitzat de mediació a Barcelona. Les entitats veïnals reconeixen l’eficàcia de la mediació en problemes de petita escala i també en conflictes de convivència, com el generat pel rebuig inicial de l’obertura d’una mesquita al barri de la Prosperitat.