cuidadores
Qui cuida la cuidadora?
Si alguna desigualtat té una clara mirada de gènere és aquesta, per això ens referirem a les persones que cuiden d’altres, en femení. Les dades així ho demostren: el 85 % de les persones que tenen cura de familiars dependents són dones. L’Eixample és el districte on es concentren més persones grans que viuen soles i, per tant, on trobem més cuidadores. Aquest és el cas de la Xita, que conviu amb la seva mare de 94 anys, afectada per una demència senil i amb greus problemes de mobilitat. Unes cures que comparteix amb la seva germana, la Maria Teresa, que tot i no viure amb elles, permeten la Conxita fer front a la sobrecàrrega de cuidar una persona dependent.
“A la nit, abans d’anar a dormir, tanco el llum i en un moment de lucidesa, la meva mare em diu gràcies, això ho recompensa tot”
La Conxita, una persona amb conviccions religioses, ha trobat, en el voluntariat a l’entitat del Gòtic Aprenem Junts, la possibilitat d’aprofitar la seva vocació de mestra ensenyant persones amb risc d’exclusió social. Unes hores que li permeten sortir del cercle de l’anomenada sobrecàrrega de les cuidadores, una sobre esforç físic i emocional, que sovint es tradueix en episodis d’angoixa i depressió en les persones que tenen un familiar al seu càrrec. Per això, la creació d’espais on compartir i parlar de les vivències comunes és una necessitat real per alliberar-se en companyia.
la dada
A Ciutat Vella, un 86,9 % de les llars s’ubiquen en edificis sense ascensor. A Nou Barris, un 84,9 %. Al districte de les Corts, aquesta xifra és del 54,9 %
La Colla Cuidadora de l’Eixample
A l’estat hi ha 2 milions de persones dependents i, al darrere, sovint hi ha una dona per fer-se’n càrrec. Del perquè del rol de gènere, de la utilitat econòmica d’aquesta ocupació, dels prejudicis, de la por, la culpabilitat i del futur en parlen en aquest reunió de grup de la Colla Cuidadora, un espai de trobada per parlar obertament, això sí , acompanyades de treballadors socials i psicòlegs del Centre de Serveis Socials de l’Esquerra de l’Eixample. Una cita mensual que permet, segons paraules de les participants, alliberar-se de la càrrega emocional del dia a dia.