El 2017, juntament amb el 2016 i el 2015, són els tres anys més càlids d’ençà que hi ha registres tèrmics

. És un exemple que el canvi climàtic és ja una realitat i que cal passar a l’acció, i amb aquest objectiu s’ha dissenyat l’exposició “The zone of hope”.

“El que volem aconseguir és remoure la consciència del visitant perquè assoleixi compromisos concrets de lluita contra el canvi climàtic“, explica el comissari i director del projecte d’Aigües de Barcelona, Manuel Cermerón.

Missatge d’esperança

El nom de la mostra ja ho apunta, vol donar un missatge d’optimisme i recordar que “un altre futur és possible”. Per fer-ho, proposa primer un viatge a un futur desolador. El fil conductor és la vida d’una nena, la Violeta, que el visitant coneix quan comença l’experiència.

Barcelona inundada el 2068

El visitant es converteix en un avatar

i viatja en el temps per un món desolat pel canvi climàtic, en aquest viatge s’atura en els anys 2038, 2068 i 2093, quan la Violeta té 20, 50 i 75 anys, respectivament.

El públic comença per trepitjar un Àrtic que s’està desglaçant, on pot tocar les parets de gel i sentir el fred, contempla una Barcelona futurista en plena inundació, i finalment es trasllada a un pantà de la Baells totalment desert enmig d’una calor asfixiant.

Realitat virtual d’immersió extrema

Aquesta immersió al futur es possible gràcies a una tecnologia inèdita a Europa que es coneix com a realitat virtual d’immersió extrema. El visitant pot moure’s lliurement per l’espai i sentir el fred i la calor, tocar el gel o respirar una humitat asfixiant. Per aconseguir-ho, l’únic equipatge imprescindible és una motxilla a l’esquena, ulleres virtuals i polseres a mans i peus.