El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha impulsat el projecte Som investigadores, amb l’objectiu d’acostar la ciència i l’interès pels estudis tecnològics als més joves, especialment les nenes. Durant el curs vinent 6.000 alumnes d’escoles de primària de Barcelona visitaran les instal·lacions. En la campanya hi ha participat activament el grup musical Macedònia, que ha fet un videoclip dedicat al superordinador MareNostrum. L’objectiu és que abans de visitar les instal·lacions, els estudiants puguin visualitzar-lo. Durant l’estada a l’edifici on es troba el superordinador, s’inclouen una dotzena de jocs, dinamitzats per educadores. A més, la presència de dones als materials didàctics serà majoritària. El director del BSC, Mateo Valero, ha explicat que actualment a les instal·lacions el 26 % de les treballadores són dones i que encara fan falta moltes dones científiques.

Actualment, diversos estudis descriuen que la baixa presència de noies en graus com enginyeria o matemàtiques té l’arrel en creences que es tracta d’estudis més propis del gènere masculí. Una situació que per l’Ajuntament cal revertir. Per això el projecte ha passat a formar part del Pla Barcelona ciència del consistori. Un dels punts forts del programa és generar vocacions científiques en escoles i instituts, especialment entre les nenes i joves i donar visibilitat a les dones investigadores.

El BSC, centre líder de la supercomputació

L’especialitat del Barcelona Supercomputing Center és la computació d’altes prestacions. L’objectiu és oferir infraestructures i servei en aquest àmbit als científics europeus i espanyols i generar coneixements per transferir-los a la societat. Es tracta d’un consorci públic format pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (que hi aporta un 60 %), el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat (un 30 %) i la Universitat Politècnica de Catalunya (un 1o %).

Comparteix a: