48h open house barcelona districtes

El 48h Open House Barcelona permet accedir a les entranyes de 126 edificis de la ciutat. Aquest festival d’arquitectura se celebra del 22 al 23 d’octubre, un cap de setmana per descobrir què s’amaga dins de palaus, habitatges peculiars com la Casa Collumpio de Gràcia, edificis d’oficines o comerços singulars. També obren portes construccions en desús a Barcelona com la xemeneia de l’Escola Industrial o l’antiga fàbrica Mercedes-Benz. Del centenar de propostes arquitectòniques te’n seleccionem les més destacades i curioses als 10 districtes de la ciutat. La majoria no requereixen inscripció prèvia.

Ciutat Vella al 48h Open House Barcelona

A banda dels edificis que tradicionalment es poden veure a Ciutat Vella durant el 48h Open House (com l’Ajuntament de Barcelona, el Palau Moja o el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya), en aquest districte sorprenen les diferents tipologies d’habitatge que podem visitar. Arrels Fundació obre al públic el Pis Zero, un habitatge temporal per a persones sense llar. També destaca la Casa Adret – Casa Mas, la casa habitada més antiga i reformada de la ciutat, al Call. Dins la categoria d’edificis docents, no us perdeu l’entrada a l’Escola la Salle Comtal, amb detalls modernistes en qualsevol racó. A més, a Ciutat Vella trobem una de les novetats del festival d’enguany: la seu neoclàssica del Col·legi de Notaris de Catalunya.

L’Eixample al 48h Open House Barcelona

La selecció dels edificis a l’Eixample ve marcada per una de les novetats d’aquesta edició: el Palau Montaner. Dins la seu de la delegació del Govern espanyol és imprescindible veure’n la claraboia de l’espai central així com els mosaics del paviment. Com a edifici en desús, els ciutadans poden entrar al templet del taller dels germans Masriera. Per als aficionats a les altures, la Casa de les Punxes mostra les oficines i la terrassa, de 600 m2. A l’altra cara de la moneda, sempre pot ser curiós soterrar-se dins la xarxa de clavegueram de la ciutat.

Sants-Montjuïc al 48h Open House Barcelona

Al recinte fabril de Can Batlló podem explorar fins a tres edificis que participen en el 48h Open House Barcelona com el taller ple de màquines de costura de Top Manta. Seguint amb l’estil industrial però fora de Can Batlló, la Nau Sagunt descobreix als visitants la transformació d’un antic edifici fabril en un escenari de gravacions, exposicions i concerts. En aquesta tria no hi pot faltar l’Antiga Tinença d’Alcaldia d’Hostafrancs, amb una planta noble i un saló de plens il·luminat per vitralls noucentistes. Si ens endisem a la Zona Franca, per als amants ferroviaris, TMB obre les cotxeres del metro i les instal·lacions que donen servei a les línies 9 i 10.

Les Corts al 48h Open House Barcelona

Un dels edificis més singulars que podem visitar al districte de les Corts és el Barcelona Super Computing Center. L’antiga residència d’estiueig de Can Girona allotja el supercomputador Mare Nostrum. L’edifici abstracte i contemporani contrasta amb la finca patrimonial i els seus jardins. A Pedralbes, la residència d’estudiants Vita s’estrena com a participant al 48h Open House Barcelona.

Sarrià – Sant Gervasi al 48h Open House Barcelona

Sarrià – Sant Gervasi és el districte que ofereix més possibilitats de tafanejar cases senyorials. Per primera vegada, els ciutadans poden entrar al palau de la Fundació Julio Muñoz Ramonet. La visita no requereix inscripció prèvia i permet accedir a les tres sales de la planta baixa així com recórrer el passadís elevat del segon pis. La Casa Tosquella, actualment en espera de fer-hi un equipament públic, és un altre exemple de residència d’estiueg on podem treure el nas. També és un indret on el públic no hi havia entrat abans.

Gràcia al 48h Open House Barcelona

El districte de Gràcia hi ha dos edificis residencials força peculiars que es poden visitar. Un és la Casa Collumpio, situada entre el turó del Coll i el turó del Carmel. La construcció aprofita el desnivell del carrer i el color groc emfatitza el caràcter industrial d’aquest habitatge de dues plantes. L’altra proposta és la Casa Francesc Cama, un bloc de pisos d’estil modernista amb elements ornamentals a dojo per badar sense parar.

Horta-Guinardó al 48h Open House Barcelona

Les múltiples opcions que ofereix el recinte de Sant Pau protagonitzen la festa a Horta-Guinardó. Però intentant destacar-ne d’altres no tant conegudes, dins el mateix recinte trobem el centre Kàlida. Es tracta d’un refugi per a persones amb càncer i les seves famílies. L’edifici juga amb les geometries, les textures i els espais verds. Al Camp de l’Arpa del Clot, al passatge de Roure, també hi podeu descobrir un habitatge restaurat dels anys 30. Les cites clàssiques les aporten el refugi antiaeri del Mas Guinardó o la Casa de les Altures, seu del districte.

Nou Barris al 48h Open House Barcelona

Fa gairebé un any que els veïns del barri de Porta van estrenar l’ampliació de l’Ateneu la Bòbila. L’equipament es pot visitar durant el 48h Open House amb una visita guiada, sense inscripció prèvia, que també explica la integració amb l’entorn i la plaça de Sóller. Un altre equipament que es pot visitar a Nou Barris és el CEM Turó de la Peira, dels pocs edificis esportius que participen al certamen. Dins la categoria residencial destaca l’habitatge cooperatiu Cirerers, i entre els administratius trobem la Caserna de la Guàrdia Urbana.

Sant Andreu al 48h Open House Barcelona

A Sant Andreu també s’hi poden visitar equipaments. Si no sou del districte, segurament encara no heu vist la remodelació del Mercat de Sant Andreu, inaugurada fa només un mes. A l’interior del recinte de la Fabra i Coats hi ha diferents opcions de visita, com l’espai vertical on entrenen els castellers de la Colla Jove de Barcelona. Entre les construccions sense ús del 48h Open House, a Sant Andreu trobem l’antiga fàbrica Mercedes-Benz.

Sant Martí al 48h Open House Barcelona

Les novetats arquitectòniques d’aquesta edició a Sant Martí són l’Escola la Mar Bella i la Torre Mapfre. Al barri del Poblenou també trobareu edificis d’oficines que obren portes com el del carrer de Pallars, 180. Si sou del món de l’arquitectura, haureu de passar per l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, una antiga fàbrica de ceràmica transformada en fàbrica d’idees i projectes. A la selecció de Sant Martí no hi poden faltar les instal·lacions i els platós de betevé per descobrir com funciona el mitjà de comunicació públic de Barcelona.