La 36a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius comença aquest divendres, 13 de gener, i s’allargarà fins al 31 de març. Acollirà una seixantena de propostes de música folk i d’arrel tradicional que, després de gairebé tres anys de pandèmia, l’equip del CAT ha organitzat amb moltes ganes. Enguany la programació del festival s’amplia i té més dones que mai liderant projectes.

En concret, les propostes musicals s’han incrementat en una desena. A més, destaca la relació cada cop més intensa entre la música tradicional i les músiques urbanes com el rap o l’electrònica, que fa que la música d’arrel sigui també contemporània.

Una edició per recordar Jordi Fàbregas

El 20 de gener farà dos anys de la mort de Jordi Fàbregas, fundador del Tradicionàrius i ànima del festival des dels seus inicis. Fàbregas serà el protagonista de l’edició d’enguany amb un concert dedicat a la seva vida. Referents de la música d’arrel de casa nostra, amb qui Fàbregas havia tingut molta relació, tocaran un repertori que farà viatjar l’espectador a l’univers musical del compositor amb una mirada intergeneracional.

Un any d’aniversaris al Tradicionàrius

Aquest any se celebren també molts aniversaris relacionats amb el Tradicionàrius. La festa dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia compleix 30 anys, una tradició importada de Mallorca que s’ha integrat tant al barri de la Vila de Gràcia que s’ha convertit en la seva festa major d’hivern.

El cantant i folklorista Jaume Arnella celebra 80 anys i en fa 40 de la recuperació del sac de gemecs a Catalunya. Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries també estan de celebració perquè compleixen 30 anys i Corrandes són Corrandes i Fetén Fetén en compleixen 10.

Novetat: La Nit de Sant Antoni

Un altra de les novetats d’enguany és la vetllada literària de la Cultura Popular que es farà al CAT dimarts, 17 de gener, a les 19 h. L’esdeveniment, que té per nom La Nit de Sant Antoni, es fa per primera vegada i vol convertir-se en un punt de trobada del món del llibre de la cultura popular. Hi participaran tant autors com editors i lectors i ha de servir per compartir les últimes novetats editorials.