El Toni Torrens és mallorquí, nascut a sa Pobla, però fa molt de temps que, a més de pobler, se sent gracienc. Sempre havia estat un amant de la ciutat i de la Vila de Gràcia, però l’any 1993 va forjar una relació amb Gràcia que només ha fet que créixer amb els anys. I és que va portar el primer fogueró de la festa de Sa Pobla a Gràcia.
En aquella època els fills del Toni vivien a la Vila de Gràcia, s’hi havien traslladat per estudiar, i el seu pare, que tot i que és farmacèutic de professió, sempre s’ha dedicat a la difusió de la cultura mallorquina, va tenir la idea de portar-los la festa del seu poble a Gràcia. Tot va sorgir parlant amb una amiga que feia més de 20 anys que no veia foguerons.
A Gràcia també hi vivia una amiga meva i em va dir que feia més de 20 anys que no havia vist foguerons
El Toni s’ha convertit en un ambaixador de sa Pobla, on celebren les festes de Sant Antoni amb dos-centes fogueres. Recorda que quan va portar la proposta al districte, tot i que de seguida van començar a treballar-hi, hi havia “certa por cap al foc”. Ara, amb el pas dels anys, aquesta tradició ha arrelat a Barcelona, fins a convertir-se en la festa major d’hivern de Gràcia, amb un total de 12 figueres (tot i que no ha estat el cas dels darrers anys a causa de la pandèmia).
També explica que hi havia una gran desconeixença entre Catalunya i Mallorca, però des de fa 30 anys, gràcies a la festa, s’han anat teixit connexions. De fet, recorda que aquell primer any de foguerons a Gràcia, un grup de mallorquins, de tornada de la capital catalana cap a les illes va comentar: “No són tan diferents a nosaltres”.
Aquesta convivència i amistat entre la gent d’un lloc i de l’altre per mi és gairebé el més important d’aquesta trobada
La festa ha apropat a catalans i mallorquins
Pel Toni aquesta amistat i convivència entre catalans i mallorquins, que s’ha establert, és gairebé el més important de portar la festa dels foguerons a Gràcia. Sobretot perquè ha donat a conèixer l’ànima de Mallorca, més enllà de la visió que es té de zona de turistes, i ha trencat aquest tabú. I Gràcia ha estat un trampolí per fer-ne difusió per tot el territori català.
Ara, el seu afany per impulsar la cultura popular de Mallorca, que ha aconseguit que arreli a Barcelona, s’ha vist recompensada una vegada més amb un guardó. En el marc de la trentena edició de la festa, ha rebut el Premi Joan Amades de cultura tradicional i popular. Una celebració que se suma a la del seu 85è aniversari, i és que l’ànima dels foguerons bufa espelmes envoltat de qui s’ha convertit en la seva segona família, a Gràcia.