PEIMIAO YE, portaveu del temple taoista "Hacemos este centro de cultura para que la gente de España venga aquí para conocer nuestra cultura, nuestra religión y también podemos hacer juntos, como amigos, y aprender la cultura de España." "Nos enteramos que abrian el primer centro taoista de Europa y tenemos tendencia hacia el taoismo, nos gusta. Es una gota de agua dentro de esta sociedad tan materialista y hemos venido a visitarlo." "Hay mucha gente occidenta que está interesada en el taoismo. Entonces tener un taoismo de la fuente, pues siempre es motivo de profundizar más en el conocimiento." "Se busca una vida tranquila, buena salut y una sociedad igual. El respeto a los mayores, a los padres y a los animales y vegetales."
El temple, l’únic d’aquestes característiques a tot Europa, vol ser un lloc de trobada per als creients d’aquesta religió asiàtica que viuen a Barcelona, molts d’origen xinès. Alhora serà centre de divulgació de la cultura, la música i els costums xinesos. Sobretot de pràctiques com el tai-txi o la cal·ligrafia tradicional xinesa, que s’han fet força populars a casa nostra i estan estretament lligats al taoisme. Però també s’hi impartiran algunes variants de lluita oriental i es podrà sentir el guqin, l’instrument musical xinès de set cordes.
Durant la cerimònia d’inauguració, els assistents han fet ofrenes de menjar als déus, han cremat desitjos en un foc sagrat i han escrit el seu nom en cal·ligrafia tradicional xinesa, perquè quedi constància que han participat en aquest acte. Liu Zemin ha inaugurat 28 estàtues de porcellana que representen 28 dels més de 5.000 déus del taoisme. Les han portat, naturalment, de la Xina. Es tracta dels déus més representatius de la zona d’on provenen la majoria dels xinesos que s’han instal·lat a Barcelona.
Liu Zemin és el mestre taoista que lidera la comunitat impulsora d’aquest nou temple. Liu és descendent directe, de 21a generació, de Liu Bo Wen (1311-1375), un poeta i militar xinès que va escriure el ‘Manual del drac de foc’, un tractat sobre l’ús de la pólvora en temps de guerra. Liu Bo Wen és conegut també com “el Nostradamus xinès” per les seves profecies i capacitats endevinatòries. El rebesnét es dedica, però, a disciplines més properes i pacífiques: per exemple, és tot un artista cal·lígraf.
El taoisme té poc o més aviat res a veure amb el budisme. Els ensenyaments de Lao Tse de fa 2.500 anys no eren una religió, sinó una filosofia de vida, una manera de pensar i de créixer personalment. El taoisme busca l’harmonia amb la natura i la puresa de la moral en tots els àmbits de la societat.
Als temples budistes no es fan misses ni cerimònies, sinó activitats que ajuden a la meditació i la reflexió personal. A més de tots els estris necessaris, i les esmentades estatuetes, el nou temple budista està decorat amb molta cura per artistes xinesos amb molta experiència. El temple està ubicat al número 49 del carrer del Taulat, al Poblenou, i estarà obert cada dia, de dilluns a diumenge, de 9 a 22 h.
Els impulsors del temple taoista del Poblenou asseguren que és el primer que s’obre a Europa, tot i que l’Associació de Taoisme de Catalunya ja en va obrir un altre en un local del barri de la Font de la Guatlla al 2001. Durant anys, el mestre Tian Chengyang hi va ensenyar meditació, tai-txí, alquímia, fengshui, arts marcials… Actualment, Tian és a la Xina i aquest centre roman tancat.