Interpretar la realitat i ubicar-la en el mapa perquè quedi clar què passa i a on passa. És una de les fórmules per entendre la programació del Teatre Lliure, que s’ha conegut aquest divendres. Segons ha explicat el director del Lliure, Lluís Pasqual, “aquesta programació és un exercici de cartografia” amb el qual “es vol sobrevolar la realitat, entendre-la, i dur-la dalt de l’escenari“. És així com els programadors han previst una temporada de 30 espectacles, agrupades en vuit àrees temàtiques, de les quals en destaquen dues: una de les quals és l’anomenada ‘Refugiats, estrangers i estranys’, que programa obres orientades a explicar i entendre el drama dels refugiats, amb representacions com ‘El metge de Lampedusa’ -dirigida per Miquel Górriz i interpretada per Xicu Masó- o ‘Medea’, que aborda el fenomen del desarrelament dels estrangers quan arriben a un indret nou.

L’altre gran grup que concentra bona part del pes de la programació és l’anomenat ‘En risc d’exclusió’, que aborda temes candents com la transsexualitat, amb obres com ‘Trans (Més enllà)’, o el tractament de les malalties mentals amb el treball ‘Living with the lights on’. Del cartell, també hi ha molta producció orientada a abordar “un dels temes sobre els que més s’ha escrit: la família”, explica Pasqual, d’on destaquen ‘Nit de Reis’ o ‘Obabakoak’.

Balanç de temporada satisfactori

Tot i que aquest divendres s’ha conegut la nova programació, l’anterior encara ha d’acabar. Però ho farà, de moment, amb una xifra d’espectadors al Lliure de 139.858 persones , repartits entre els tres espais del teatre i els espectacles en gira. Aquestes dades representen una entrada mitja del 84,7 % a cada espectacle. Just en el tancament del 40è aniversari del Teatre Lliure, el director de l’espai, Lluís Pasqual, destaca que, des del primer dia “vam establir una relació molt més lliure amb l’espectador”.