La Setmana del Llibre en Català ha inaugurat nova edició, la dels 40 anys. Autoritats, el president actual i Antònia Vicens, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’enguany, han estat, amb els seus parlaments, els encarregats de donar-hi el tret de sortida. Una efemèride que se celebra amb un creixement espacial: 8.000 metres quadrats, gairebé la totalitat del Moll de la Fusta, per acollir més mòduls que mai: 84.

No hi ha hagut mai tants exemplars de llibres en català a l’abast del visitant

Joan Carles Girbés, president de la Setmana del Llibre en Català

En aquests mòduls hi ha cabuda per a més de 200 segells editorials “petits i grans, de totes les tendències i de tots els Països Catalans”, explica el president actual, Joan Carles Girbés. “Hi ha 200.000 exemplars en català a l’abast del visitant. No n’hi ha hagut mai tants en cap altre moment”, afegeix.

Superar els 50.000 visitants

La fita que s’ha marcat Editors.cat, l’entitat impulsora, és superar els 50.000 visitants del 2021, el millor any de la història. Hi ha més espais de lectura, quatre escenaris (un més que l’any passat) i fins i tot un nou espai familiar. “Volem que la Setmana sigui una tradició que passi de generació en generació”, apunta el president. La Setmana del Llibre en Català vol convertir-se en una cita clau en el calendari literari, al nivell d’una diada de Sant Jordi. Per aconseguir-ho, l’espai expositiu es complementa amb més de 300 activitats, entre xerrades, itineraris literaris i concerts.

Els més de 200 segells aprofiten l’avinentesa per presentar fins a 150 novetats. I la Setmana és també l’estrena d’editorials i col·leccions. Així, Comanegra presenta una nova col·lecció de còmic. “Ens sumem a la dotzena de segells que han anunciat que faran còmic en català. La nostra serà una col·lecció de no-ficció periodística”, detalla el director de l’editorial, Joan Sala.

En un dels tres estands de Llegir en Català, associació que aplega 10 petites editorials, hi ha els dos primers títols del nou segell Agulla Daurada, una escissió de Tigre de Paper. S’encarregarà de la narrativa i deixarà per a la casa mare el llibre d’assaig. “Volem obrir una porta a la narrativa de contingut crític “, explica la directora, Anna Roca. Ambientada en els suburbis de Roma després de la Segona Guerra Mundial, ‘Una vida violenta’, darrera novel·la de Pier Paolo Pasolini abans de dedicar-se al cinema, és un dels dos llançaments d’Agulla Daurada.