La sala principal rescata el documental 'Indignats', de Toni Gatlif. L'altra sala gran exhibeix un altre documental, 'Mapa', de León Siminiani. L'oferta de la cartellera la completen les dues sales petites amb la pel·lícula espanyola 'Mussolini va a morir', de Rafael Gordon, i la francesa 'Tango libre', amb el reclam de Sergi López en el repartiment. L'empresari dels Cinemes Maldà Rafael Dalmau i el seu soci Alfons Mas han agafat les regnes d'aquesta nova etapa i consideren que omplen un buit en el mercat. RAFAEL DALMAU, promotor dels Boliche Cinemes "Fem versió original, això no és cap novetat però versió original subtitulada en català, que això no s'ha fet mai. Pensem que s'ha normalitzat al teatre, a la premsa, a la ràdio, les teles s'ha normalitzat ja fa molts anys, ja és hora que li toqui al cinema. Les multinacionals, una mica reàcies al principi a fer-ho els hem dit que nosaltres ens en fem càrrec econòmicament perquè si fos per ells no ho farien." JOSEFINA ESTREMERA "Jo sempre vaig al Yelmo, al Verdi o al Renoir perquè està subtitulat i m'agrada més, però és clar, ara subtitulat en català, doncs, perfecte. Ho trobo molt bé, m'ha fet molta il·lusió." NÚRIA MALUQUER "Sóc del barri i em va saber molt greu quan es va tancar i ara que s'ha tornat a reobrir penso doncs mira, vindré." La històrica sala, ubicada als baixos de l'antiga Casa Portabella, al número 508 de l'avinguda Diagonal, va ser una bolera des de l'any 53 fins al 93. Després i durant una dècada es va convertir en el Cine Bar Boliche, que va tancar ara fa cinc anys. Els promotors confien en el projecte i asseguren que no serà fins a l'octubre quan sabran si els surten els números. "La cartellera habitual d'aquesta nova etapa, la complementaran diverses activitats culturals com festivals, presentacions de pel·lícules o sessions matinals."

Els cinemes Boliche de Barcelona han reobert després de cinc anys tancats, amb les quatre sales totalment remodelades. Aquest espai, ubicat als baixos de l’antiga Casa Portabella, a l’avinguda Diagonal, estava tancat des de 2008 i ha reobert aquesta setmana. Durant 40 anys, fins a 1993, la històrica sala va ser una bowling, fins que la van transformar en el Cine Bar Boliche actual. Tot i que els promotors no sabran fins l’octubre si els surten els números, els barcelonins que s’hi han apropat estan contents que les pel·lícules ara s’hi subtitulin en català.

Rafael Dalmau, propietari dels cines Maldà, ha estat qui ha comprat el cinema Boliche de Barcelona per reobrir-lo. L’empresari manté el contacte amb diverses distribuïdores com Disney, Columbia i Fox per aconseguir la còpia en original i després afegir-hi els subtítols en català. També va trobar una empresa que faria de manera gratuïta la sincronització dels subtítols i Plataforma per la Llengua és l’encarregada de portar a terme les traduccions.

Segons Dalmau, a Barcelona hi ha un mercat que respon positivament a l’oferta de la sala, i creu que l’ideal és que a dues sales s’hi projecti cinema d’autor i  a les altres dues, pel·lícules comercials. L’objectiu d’aquest projecte és normalitzar el català al cinema, tal com ja s’ha fet al teatre, a la televisió o als mitjans de comunicació.

El projecte es va iniciar al marge d’ajudes oficials i aposta per una cartellera permanent en versió original i subtitulada en català, complementada amb diverses activitats culturals, com festivals de cinema, cicles, conferències, activitats formatives. Tot i que l’idea és subtitular totes les pel·lícules al català, no se subtitularan ni les pel·lícules espanyoles ni les llatinoamericanes.

La sala principal rescata el documental ‘Indignats’, de Toni Gatlif, mentre l’altre sala gran exhibeix el documental, ‘Mapa’, de León Siminiani. L’oferta de la cartellera es complementa amb la projecció de les pel·lícules ‘Mussolini va a morir’, de Rafael Gordon, i ‘Tango libre’, a les dues sales petites.