La Filmoteca de Catalunya commemora aquest estiu el centenari del cineasta francès Chris Marker amb una retrospectiva que s’allargarà els mesos de juliol i agost i una exposició que es podrà visitar del 7 de juliol al 30 de setembre.

Amb el títol “Chris Marker. Són les sis a tota la Terra…” la mostra estableix correspondències amb les primeres fotografies de viatges, les guies de viatge que va elaborar de la col·lecció “Petite planète”, de què era redactor cap, els seus films de fotografies, les imatges que va realitzar els anys 1967, 1968 i 1969 i els seus cartells.

Marker, l’home de les mil etiquetes

La comissària de l’exposició, Christine van Assche, ha detallat que Marker era una gran viatger i això és que el han volgut subratllar a la mostra, a través de la idea de viatge i de les fotografies. El director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, ha dit que en el marc del seu centenari volien homenatjar Marker amb “la dimensió a què obliga un personatge tan polifacètic i transversal” com ell.

Christine van Assche ha destacat que Marker, “lluny de tenir només una etiqueta, en té com a mínim 50, entre d’altres que era cineasta, fotògraf, editor, arxivista, col·leccionista i també un gran viatger“. L’efemèride del centenari se celebrarà concretament el 29 de juliol, però a partir d’aquest dimecres es pot visitar l’exposició. La selecció es completa amb extractes d’algunes de les seves pel·lícules, així com la presentació del CD-ROM autobiogràfic ‘Immemory’.

La retrospectiva de Marker arrenca aquest dimecres a la Sala Chomón amb tres de les obres més representatives de Marker: ‘Dimanche Pekin’ (1956), ‘La jetée’ (1962) i ‘Si j’avais quatre dromadaires’ (1966).