l'escriptor barceloní Ramon Solsona

(ACN) L’escriptor barceloní Ramon Solsona publica la novel·la ‘Temps enrere’ a l’editorial Proa. El volum parla del temps i com evolucionen uns personatges, un tema recurrent en la narrativa de l’autor. És una reconstrucció de la història d’una família que transcorre entre Barcelona, Alemanya i les vinyes del Priorat, on s’ha vist obligada a traslladar-se per guanyar-se la vida.

A partir dels personatges d’en Tomàs i l’Elvira es tracten qüestions sobre el curs de la vida com la família, les amistats, l’oci, l’amor o la feina. Entre d’altres, es parla de la situació del Priorat abans i després de la revolució del món del vi, la transformació de Barcelona dels anys 60 i 70 i l’emigració catalana a Alemanya.

Tots som fruit d’unes decisions preses i de circumstàncies que no depenen de nosaltres. Hi ha un conjunt d’atzars que fan que la vida pugui anar d’una manera o altra ” ”
Ramon Solsona, escriptor

Una novel·la “reversible”

Els protagonistes de la novel·la, en Tomàs i l’Elvira, “són dues persones corrents” i en el transcurs del llibre els acompanyen un centenar de personatges. “No assistim al pas del temps a través de dos personatges sinó de tot un entorn que es mou i van al ritme”, ha concretat Ramon Solsona en la presentació del llibre.

La novel·la té una estructura particular i arrenca quan els personatges són grans i, a mesura que avança la lectura, es va descobrint com els han anat les coses. Té sis capítols i un epíleg que alternen narracions des de la perspectiva dels dos personatges. “El lector ve del futur”, ha expressat. “A mesura que tires enrere en la vida dels personatges cada cop saps més coses que ells encara no saben perquè no els han passat”, ha comentat.

De fet, l’autor ha concretat que la novel·la és “reversible”, és a dir, que es pot llegir tant en l’ordre convencional de la primera pàgina a l’última o del revés.