“Picant pedra cada dia i amb moltes dificultats perquè estem fora del circuit del centre”. El xef milanès Fabio Gambirasi descriu amb aquestes paraules el camí transcorregut des que fa set anys ell i Roser Asensio van decidir obrir un restaurant al capdamunt del barri del Coll, “un barri més acostumat al plat de cullera que al principi no entenia la nostra cuina”. A poc a poc els reconeixements han anat arribant. L’últim és un sol a la Guia Repsol 2024.

El Fabio reconeix que aquests premis “són l’oxigen que necessites per continuar millorant”. Sap que mantenir-se és el més difícil: “No és qüestió de fer-ho bé un cop sinó cada dia”. Els inicis d’aquesta parella, que es va conèixer el 2015 fent el camí de Santiago, no van ser fàcils. “Primer vam oferir un menú de migdia i tapes però quan vam superar la pandèmia vam decidir que era el moment de fer allò que ens agrada”.

“La Roser s’encarrega que tothom se senti com a casa”

Ara ofereixen la possibilitat de menjar a la carta i un menú degustació basat en el producte fresc i majoritàriament ecològic. “La gent ja ens comença a conèixer i no els espanta fer l’excursió per arribar fins a casa nostra”. Un cop creuen la porta de l’Agreste “la Roser s’encarrega que el comensal se senti com a casa, posant-hi molt afecte. Jo només cuino”, riu el Fabio. La seva cuina fusiona “el cap d’un italià amb la gastronomia catalana”, explica el xef.

Reconeix que no només la proposta gastronòmica ha evolucionat, sinó també el servei, i tot plegat ha culminat en un projecte que capta els elogis d’altres xefs, del públic local i d’algun turista, visitants que ja comencen a saber que si fan l’excursió fins al passeig de la Mare de Déu del Coll podran degustar, dins una antiga estació d’autobusos, la cuina del Fabio i la Roser.

El Suto, el Jardín del Alma i l’Olivos Comida y Vinos també han obtingut un sol Repsol

Durant la gala celebrada aquest dilluns, 4 de març, a Cartagena també es van repartir sols Repsol a altres establiments barcelonins. És el cas del Suto, a Sants, que el 28 de novembre també va rebre una estrella Michelin. L’Olivos Comida y Vinos, al carrer de Galileu, i el Jardín del Alma, ubicat a l’interior de l’Hotel Alma, a tocar de La Pedrera, completen la llista de restaurants locals que aquest any tindran un lloc destacat a la guia gastronòmica.