Coincidint amb el centenari del naixement de Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010), durant el 2018 se celebra l‘Any Panikkar per donar a conèixer la figura i l’obra del filòsof, reconegut arreu del món. Ha escrit una vuitantena de llibres sobre el diàleg entre cultures i religions i la cerca d’alternatives als reptes del món contemporani. L’Any Panikkar ha organitzat conferències, jornades, debats, exposicions -com Kosmos Panikkar, que es pot visitar al Palau Robert- i el proper 2 de novembre es descobrirà una placa a la seva casa natal, al carrer del Rector Ubach, 36.

Infància a Sant Gervasi

Raimon Panikkar va néixer al barri de Sant Gervasi – Galvany i va estudiar als Jesuïtes de Sarrià, on va ser un alumne brillant. El 1936 va marxar a Alemanya a estudiar química i, quan va tornar, va anar a viure amb els seus pares, al voltant del passeig de la Bonanova. L’any 1945 va traslladar-se a Madrid a estudiar ciències i lletres i a preparar-se per ser capellà. Va ser ordenat sacerdot a Roma i va ser membre de l’Opus Dei fins al 1966.

La família, l’origen de la seva obra

Provenia d’una família burgesa poc comuna a l’època: la seva mare era catòlica i, el seu pare, hindú. La preocupació de Panikkar pel destí espiritual del seu pare va ser el motor que el va fer repensar la teologia i la relació entre les religions. Amb l’objectiu de trobar el seus orígens, va viatjar a l’Índia el 1954 i el xoc cultural va ser decisiu en la seva vida i la seva obra: “Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista, sense haver deixat mai de ser cristià”. Durant molts anys la seva vida es va repartir entre la recerca personal i espiritual a l’Índia i la docència als Estats Units.

Comparteix a: