El Centre Cívic Can Basté ha obert sales i racons al projecte ‘Púber’, que és una segona versió del que ja es va poder veure a La Virreina. Aquest cop, la fotògrafa Tanit Plana s’ha envoltat de diversos adolescents de Nou Barris per submergir-se en els seus pensaments i inquietuds i, a partir d’aquest espai de trobada i diàleg, reivindicar la seva veu.

Des de l’adultocràcia en què estem no donem veu als adolescents, ni social ni políticament, perquè entenem que no estan acabats de fer, però això és mentida”, afirma Tanit Plana. “Tenen opinió i ens ensenyen com és el món nou. Com per exemple el gènere, les noves formes de relació i d’amor. Ells tenen molt a dir però no els escoltem”.

Una lona negra per parlar de les pors i inquietuds

L’exposició sorprèn els visitants amb la Sala Cava, la més icònica de Can Basté, buida de fotos però dominada per una escultura feta a partir del teball que ha realitzat entre Plana i els adolescents. És una gran lona negra que penja del sostre i que ha servit per treballar les seves pors i inquietuds.

“Des del primer dia vaig detectar que sorgia el tema de la por en diferents temes. També estan bombardejats amb el missatge que el món s’acaba”, explica la fotògrafa. “I vam decidir que calia donar-li cos a aquestes pors. És una lona negra que a mi em recorda una fotografia expandida que es desfà, però que cada adolescent tindrà la seva interpretació”. És el cas de la Sara Batiste, una de les participants. “Anaven sortint temes com la malaltia mental, les pors, també aspectes ètics com l’homofòbia, el racisme”, comenta Batiste. “Al final ens portem a la part fosca que s’ha volgut reflectir amb aquesta peça, on d’alguna manera tots ens podem veure reflectits”.

L’escultura cocreada entre tanit Plana i els joves

Un monstre i retrats de cos sencer

A les escales cap a la Sala Golfes trobem una altra materialització d’aquestes pors. En aquest cas, en forma de monstre, a imatge d’un dels peluixos d’un participant.

I finalment, a la Sala Golfes Planas retrata els adolescents. Alguns dels quals van passar i participar en el grup de treball de Nou Barris. Altres fotografies ja es van exposar a La Virreina. Totes comparteixen la mateixa estètica. Els adolescents no somriuen i posen naturals en un escenari en transició. “Són llocs on la ciutat deixa de ser ciutat, el dia deixa de ser dia, ells deixen de ser nens. Sobretot he anat a buscar escenaris bruts, trencats, perquè sento que és el relleu que els passem”, aclareix la fotògrafa. “Els retrato de cos sencer, perquè tenen molt a dir, són persones completes i amb presència poderosa“.

La fotògrafa berguedana Tanit Plana seu al sofà de l”Àrtic’ per parlar-nos de la seva professió amb la càmera a les mans. A ‘Púber’, les fotografies van acompanyades d’una videoinstal·lació en què l’artista Estela Ortiz ha seleccionat diversos videos de TikTok

‘Púber’ es completa amb altres col·laboracions, com la de l’artista Massa tard mare. També es projecta una recopilació de vídeos de TikTok compilats per la investigadora cultural Estela Ortiz. I, en paral·lel, es poden escoltar a partir de l’Spotify de La Virreina tres podcast amb músiques de tres generacions d’adolescents, entre elles la protagonista del projecte.

La mostra serà a Can Basté fins al 29 de maig. Més endavant es podrà visitar al Centre Cívic Joan Oliver- Pere Quart, del 15 de setembre al 29 de novembre i, posteriorment, a La Casa Elizalde entre novembre i desembre.