La fotògrafa Tanit Plana exposa fins el 21 de febrer la mostra ‘Puber’ al Palau de la Virreina. Avui seu al sofà de l’Àrtic per parlar-nos d’aquest treball i de la seva professió amb la càmera a les mans.

Fotografiar la generació Z

Tanit Plana ha seleccionat 73 adolescents que es troben en aquell moment que anomenem la pubertat. Enmarcats en un escenari en ruines, metàfora del món i la societat que heretaran, els joves miren a la càmera sense somriure, vestits amb la seva roba. Es tracta de retrats d’una generació compromesa, que viu temes com les revolucions socials o les qüestions de gènere amb una llibertat i una complexitat que els adults sovint no tenen.

A ‘Puber’, les fotografies van acompanyades d’una videoinstal·lació en què l’artista Estela Ortiz ha seleccionat diversos videos de Tik Tok, una de les xarxes socials favorites dels més joves.

La mirada de Tanit Plana

La Tanit Plana observa la vida a través d’un visor, la il·lumina amb un diafragma i la captura amb un obturador. I això és perquè aquesta berguedana de mirada inquieta ha fet de la càmera fotogràfica el seu instrument d’expressió, la seva vocació i la seva professió.

“Per mi la fotografia té a veure amb els vincles, amb com em relaciono, amb com vull descobrir com és el món. I, a través dels afectes i a través dels vincles, he trobat la manera d’anar ampliant les meves maneres d’entendre’l. Aleshores, per mi, això també és política. És a dir, és deixar només de veure el món com el veus tu i anar obrint a preguntes que tens, a coses que no entens, a veure com són els altres.”

La sensibilitat de les imatges que atrapa en el temps ha quedat plasmada en exposicions individuals i col·lectives a espais com el certamen Photoespaña, l’Arts Santa Mònica de Barcelona o el Centro Conde Duque de Madrid. Fundadora del col·lectiu NoPhoto i de l’agència de comunicació Beluga, ara retrata totes les llums i ombres de l’adolescència a l’exposició ‘Puber’ que es pot veure a la Virreina Centre de la Imatge, i per això l’hem convidada a l’Àrtic on, segons com, encara ens sentim una mica adolescents…