‘Estiu 1993’, una de les favorites, s’ha emportat cinc de les 14 estatuetes a les quals optava. Entre els guardons, el de millor pel·lícula i millor guió i direcció per a Carla Simón.
També s’ha endut el reconeixement a la millor actriu secundària, per a Bruna Cusí, i al millor muntatge. L’altra gran triomfadora de la nit ha estat ‘Incerta glòria’. Ha reunit vuit Premis Gaudí, entre els quals destaca el de millor actriu protagonista (Núria Prims) i millor actor secundari (Oriol Pla).
L’actriu Mercè Sampietro s’ha emportat el Gaudí d’honor i ha pronunciat un discurs emotiu, en què ha repassat alguns records dels seus inicis i de la seva trajectòria, però també molt reivindicatiu. Ha estat especialment dura amb la classe política. Ha criticat que per a molts “la cultura és incòmoda” i els ha demanat que facin política en lloc d’espectacle. Sampietro també ha denunciat l’assetjament sexual i la violència de gènere.
Una de les novetats d’aquest any ha estat el Premi del Públic, que ha guanyat la pel·lícula ‘La llamada’.
Una gala reivindicativa
La situació política catalana s’ha colat de ple a la cerimònia. Butaques buides amb llaços grocs han recordat els polítics que són a la presó i a Brussel·les. Només començar la gala, David Verdaguer, el presentador, ha mencionat les absències a la tribuna d’autoritats, la qual cosa ha provocat una llarga ovació. També alguns dels guardonats hi han fet referència en els discursos d’agraïment o en lliurar els premis, com l’actriu Montserrat Carulla: “Quatre paraules i una exigència: Som una nació i volem tenir un estat”. Una actuació musical del Cor de Nens dels Amics de la Unió de Granollers ha reivindicat la importància de l’escola catalana, a través d’una actuació musical irònica i divertida.
Elena Gadel i Beth Rodergas han interpretat ‘No és això companys’, de Lluís Llach, i l’escenari ha acabat tenyit de groc. Abans, però, han denunciat la discriminació de les dones en el sector del cinema i han exigit igualtat de salaris i oportunitats. De fet, moltes dones cineastes han lluït cartells amb el lema #LesDonesSomAquí.
Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, ha demanat que les institucions inverteixin en el sector audiovisual. Ha denunciat que el Tribunal Constitucional anul·lés la taxa de les operadores d’internet i ha mostrat preocupació per la situació financera de TV3. A més, ha avisat: “Aquesta podria ser l’última gala dels Premis Gaudí”.
Passola havia generat molta expectativa al voltant d’una possible aparició de Carles Puigdemont, que s’ha produït molt breument en un vídeo que obria la gala.
La tribuna d’autoritats
Tot i les absències, personalitats del món de la política han volgut donar suport al cinema català. Roger Torrent, president del Parlament, ha assistit a l’entrega de premis. També ho han fet Carme Forcadell i Raül Romeva. En política municipal, hi han fet acte de presència Xavier Trias, president del Grup Municipal Demòcrata; Alfred Bosch, president del Grup Municipal d’ERC; Jaume Collboni, president del Grup Municipal del PSC, i l’alcaldessa, Ada Colau, que ha rebut crítiques per part del presentador de la gala per no posicionar-se en el conflicte català i per apujar la T-10.
Colau s’ha sumat a la campanya a favor de la presència de les dones al sector del cinema i ha destacat la importància del suport de les institucions en el sector audiovisual. Ha reconegut que aquesta gala se celebrava en un context d’excepcionalitat, però ha demanat que la política no eclipsés el cinema: “Cal donar suport al talent, la cultura i el cinema perquè es quedi a casa nostra”.
El desè aniversari dels Gaudí
Aquest any els Gaudí han celebrat el desè aniversari, per això han homenatjat les produccions que, fins ara, han guanyat el premi a la millor pel·lícula. L’escenari de l’Auditori del Fòrum s’ha convertit en un bosc, concretament en el bosc del cinema català, per convidar el públic a seguir somiant. De fet, el fil conductor de la cerimònia ha estat el poder transformador del cinema i el lema, la frase que va proclamar Georges Méliès: “Deixeu-nos somiar”.
El conductor de la gala ha estat David Verdaguer, que en tot moment ha imposat l’humor i la ironia.