La nit d’aquest diumenge tornarà a ser una nit de nervis per al cinema català. Per la catifa vermella passaran els protagonistes de la trentena de pel·lícules seleccionades per l’Acadèmia del Cinema Català.

Entre les favorites hi ha ‘Incerta glòria’, d’Agustí Villaronga, la pel·lícula més nominada d’aquesta desena edició dels Premis Gaudí. El film, basat en la novel·la homònima de Joan Sales, se situa al front d’Aragó l’any 1937, i opta a 16 estatuetes, nombre amb què iguala el rècord històric del certamen.

La segueix de ben a prop, l’òpera prima de Carla Simón, la multipremiada ‘Estiu 1933’, amb 14 candidatures. Es tracta d’un film pràcticament autobiogràfic que narra l’adaptació d’una nena de sis anys a una nova família després de la mort de la seva mare. Totes dues pel·lícules parteixen com a favorites a la cursa dels premis amb nominacions a gairebé tots els premis principals.

Completen el pòdium de favorites ‘La librería’, d’Isabel Coixet, amb 12, i ‘Tierra firme’, de Carlos Marqués-Marcet, amb 11. Tots quatre directors competeixen per al Gaudí a la millor direcció i també totes quatre estan nominades al millor guió.

La novetat, el Premi del Públic

Els Premis Gaudí arriben a la desena edició i per celebrar-ho estrenen un nou guardó. Per primer cop els espectadors tenen la paraula en una votació en línia en què atorgaran el Premi del Públic a vuit films nominats com a millor pel·lícula.

El mestre de cerimònies serà l’actor David Verdaguer, que a banda de presentar la gala, està nominat com a actor secundari per ‘Tierra firme’ i com a millor protagonista masculí per ‘Estiu 1993’, un guardó que ja es va endur el 2015 amb ‘10.000 km’.

Mercè Sampietro, el Gaudí d’Honor 

Fins ara, l’única que té l’estatueta assegurada és Mercè Sampietro, que rebrà el Gaudí d’Honor en reconeixement de la seva trajectòria cinematogràfica.