Xavier Porta va llegir fa uns anys l''Ombra del vent', de Carlos Ruiz Zafón, i ja llavors hi va trobar un detall estrany. XAVIER PORTA, guanyador del Premi Borni 2016 "Diu ens trobarem a l'estació de metro de l'Hospital Clínic, i és clar, jo visc al barri i sé quan es va inaugurar, i va ser molts més anys després. A l'hora de presentar-se al concurs, Porta va buscar més errors. Zafón parla de Sugus quan encara no n'hi havia o de la plaça de la Catedral quan encara era una munió de carrers. Tot i els errors, segons el guanyador del Premi Borni 2016, les novel·les no perden encant. XAVIER PORTA, guanyador del Premi Borni 2016 "Penso que l'important és el llibre, no els anacronismes que es poden subsanar, la històra se t'emporta." Des de l'organització dels premis ressalten aquest aspecte tot i que també fan una defensa del rigor històric. MÀRIUS SERRA "Molts dels lectors diuen Eh! he trobat això i això i això però m'ho he passat molt bé llegint, vull dir que una cosa no treu l'altra. Ara el rigor hauria de formar part del treball editorial sobretot quan es parla de novel·la històrica situada en una època. Són errors que es veuen constantment també al cinema. Anacronismes com veure mamuts en època egípcia, l'ús de la dinamita a l'oest americà quan encara no s'havia inventat o de faldilles escoceses quatre segles abans que fossin d'ús popular.

Xavier Porta, un veí de l’Eixample de 66 anys i jubilat, ha estat el guanyador de la tercera edició dels premis Borni. Va trobar sis anacronismes a la versió catalana de ‘L’ombra del vent’, de Carlos Ruiz Zafón. Per exemple, en la novel·la apareixen els caramels Sugus anys abans que es comercialitzessin a Espanya. També cita la parada de metro d’Hospital Clínic tot i que en l’època en què se situa l’acció encara no s’havia inaugurat. Tampoc no concorda la descripció que es fa de l’avinguda de la Catedral de 1936, quan encara era un garbuix de carrers. Tot i aquestes troballes, Xavier Porta assegura que la novel·la no perd encant, “l’important és el llibre, no els anacronismes que es poden solucionar, la història se t’emporta”.

En total, es van presentar 29 anacronismes literaris detectats en 17 llibres. Escriptors de renom com Màrius Carol, Stieg Larsson, Arturo Pérez-Reverte o Albert Sánchez Piñol són alguns dels autors a qui han caçat desajustos temporals.