L’entrada a plaça dels Castellers de la Vila de Gràcia es caracteritza per la gran velocitat amb què desplacen el pilar de quatre al toc de gralla i timbal. Així ho va poder comprovar un any més el públic assistent a la diada castellera local de la Mercè. En només 15 segons el pilar va arribar des de la cantonada del carrer de Ciutat fins al centre de la plaça de Sant Jaume, on es va presentar davant el balcó d’autoritats.

Aquesta entrada a marxa ràpida és una característica única entre les colles castelleres de la ciutat. L’origen d’aquest costum es remunta al 1998, quan la colla gracienca va començar a presentar-se a la plaça de la Vila desplaçant un pilar de quatre caminat des de la plaça del Sol. Un recorregut d’uns 200 metres que segons la cap de pilars dels Castellers de la Vila de Gràcia, Carla Piñera, “el fem en menys de dos minuts perquè el castell demana ritme i velocitat, si no les mans es cansen”.

Menys mans per agilitzar el pilar

Fa molts anys que la colla assaja el pilar a aquest ritme i quan participen en diades com la de la Mercè, on el recorregut és molt més curt, per inèrcia continuen fent-lo a molta velocitat. Perquè el pilar sigui àgil els graciencs limiten el nombre de castellers que el carreguen, amb només deu mans tocant el tronc i dues més guiant la construcció. Una característica que avui dia continua sorprenent el públic i les altres colles castelleres, que sempre els reben amb una forta ovació.