L'Enric Palmitjavila és el col·leccionista que aquest matí ha adquirit part de l'arxiu personal dels pintors Albert Ràfols Casamada i Maria Girona. El nou propietari de les obres no n'ha volgut revelar el preu de compra, tot i que ha assenyalat que és de quatre xifres i que encara no sap què hi conté. ENRIC PALMITJAVILA, comprador "No sé el que he comprat encara, perquè el contingut l'he comprat 'a bulto', però ara ho vull examinar i ho vull per completar la meva biblioteca d'art." El venedor, el Mohamed, va adquirir aquesta part del llegat en una subhasta als mateixos Encants. Va ser just ahir quan es va posar a la venda, i un usuari de Twitter ho va fer saber. La publicació va cridar l'atenció del Departament de Cultura i aquest matí, per indicació del conseller de Cultura, la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, s'ha acostat als Encants per aturar la venda, tot i que ha fet tard, i les obres ja s'havien venut. "Dilluns vinent, la directora de la Biblioteca de Catalunya analitzarà la resta de material que els venedors van adquirir i que tenen guardat al magatzem. L'objectiu és recuperar-lo per a les col·leccions públiques." Si finalment la Generalitat decideix adquirir el material, el Mohammed ho veu com una bona oportunitat per fer caixa. MOHAMED ESSAFI, venedor "Si hay algun valor bueno, una cosa buena y pueden comprar ellos o alguna persona, vamos a ver...". A més, des de la Biblioteca també es treballarà per conèixer els materials del lot adquirit i recomprar-lo.

El lot que ha comprat el col·leccionista inclou llibres, pòsters i algunes cartes i fotografies. El comprador, Enric Palmitjavila, ha explicat que encara no sap què hi ha al lot perquè l’ha comprat a pes i “ara ve el treball d’examinar-lo” però que, un cop catalogat, està obert a una “estreta col·laboració” amb el Departament de Cultura.

La venda del llegat de Ràfols Casamada als Encants s’ha conegut a través de les xarxes socials i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, s’ha dirigit al mercat per paralitzar la venda. Quan Serra ha arribat, feia cinc minuts que Palmitjavila havia formalitzat la venda i només s’ha pogut immobilitzar els dos lots que encara no s’havien posat a la venda. Aquests dos lots els examinarà i inventariarà dilluns vinent el Departament de Cultura.

El conseller, Ferran Mascarell, ha assegurat que “de vegades es produeixen fets difícils d’explicar” i que encara no han pogut saber el motiu pel qual s’han trobat els documents dels artistes als Encants. “Més encara quan em consta que des del MNAC s’ha mantingut contacte periòdicament amb els hereus”, ha afirmat el conseller. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha dit que quan ha vist que els llibres havien anat a parar als Encants ha tingut una “sensació de gran tristesa”.

El paradista que ha venut el lot ha explicat que el va comprar en una subhasta i ha admès que “no tenia ni idea” que el material “tenia valor”. “Tan de bo sigui la venda de l’any i així puguem anar de vacances”, ha explicat el paradista.