La trobada ha durant poc més d'una hora i quart i ha permès assolir diversos acords com ara convocar per la primera setmana de setembre la comissió mixta Ajuntament-Generalitat, que no es reunia des d'octubre de 2014, per tractar temes com ara les polítiques socials, les infraestructures o el deute de la Generalitat amb el consistori. En aquest últim punt, Artur Mas ha reconegut que als 35 milions d'euros fixats fins ara cal sumar 20 milions més, procedents de deute fins ara no reconegut de la llei de barris. Colau també s'ha mostrat disposada a tirar endavant equipaments que correspondrien a la Generalitat, sempre que tornin els diners. Una altra de les coincidències fa referència a la connexió del tramvia per la Diagonal. Proposta electoral de Colau que ara rep suport explícit de la Generalitat, tot i anar en contra del que defensava Xavier Trias. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Tots els equips tècnics més enllà de partits o sigles. Tots els equips tècnics sempre han dit que era una qüestió de sentit comú. I efectivament és el que hem constatat a la reunió que els equips tècnics de la Generalitat també en són favorables. No hi ha hagut debat." NEUS MUNTÉ, vicepresidenta i portaveu del govern "Aquesta ha estat una primera conversa i a partir d'aquí s'haurà de treballar i s'haurà de parlar de com fer-ho, quin és el traçat, el calendari i la viabilitat des d'un punt de vista de finançament." Desavinences en canvi en la taxa turística i en el fet que el consistori en reclami tota la recaptació. La Generalitat no ho accepta i l'Ajuntament diu que ho seguirà reclamant. Pel que fa a l'L9, Mas ha confirmat que el tram entre la Zona Universitària i l'aeroport entrarà en funcionament a principis de 2016 i es compromet a fer el que pugui perquè arribi a la Zona Franca, tal com reclama el govern barceloní. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "La Marina Zona Franca no pot ser que segueixi sense tenir la línia 9. Quan ja estan els túnels fets, les vies, els trens passen i només falta que s'aturin." NEUS MUNTÉ, vicepresidenta i portaveu del govern "Entenem que és una prioritat també com a páis poder-hi arribar i estem treballant per poder movilitzar els recursos necessaris imprescindibles perquè això sigui possible. En aquests moments malauradament no els disposem." I sobre el dret a decidir i l'autodeterminació, també sintonia malgrat que Colau reconeix discrepàncies en la forma d'arribar-hi. Unes desavinences que, en tot cas, no interfereixen en la intenció de lluitar junts contra el que totes dues institucions qualifiquen consideren d'ofec econòmic i social per part del govern central.

Els somriures durant l’encaixada de mans entre el president Mas i l’alcaldessa, Ada Colau, instants abans de començar la reunió a Palau, han estat el primer senyal positiu d’una trobada que totes dues parts han qualificat de satisfactòria. La reunió, com ha dit la mateixa vicepresidenta Neus Munté en acabar, “no ha estat protocol·lària” sinó que totes dues parts han aconseguit arribar a acords importants. Un dels més cridaners és la coincidència en connectar els dos trams actuals del tramvia per la Diagonal. Es tracta d’una opció que l’anterior govern de Xavier Trias havia descartat completament però que Munté, en roda de premsa, ha dit que ara veuen com “una oportunitat per millorar la mobilitat de la ciutat i més enllà”. La mateixa Colau ha reconegut que “no hi ha hagut debat” i ha anunciat que es treballarà per poder fer la licitació a partir de setembre.

La Generalitat reconeix un deute de 55 milions d’euros

L’altre gran acord de la trobada entre Mas i Colau és el compromís de reunir la comissió mixta entre la Generalitat i l’Ajuntament la primera setmana de setembre. Aquest òrgan, que no es reunia des de l’octubre de 2014, ha de servir segons Colau “per fer una foto conjunta de l’estat actual de les relacions” entre totes dues institucions i abordar la xifra del deute de la Generalitat amb l’Ajuntament. Avui el govern català ha reconegut com a deute vençut 35 milions d’euros, i s’han compromès a reconèixer els 20 milions del deute de la llei de barris. Una “molt bona notícia” en paraules de Colau,  però encara falta arribar a un acord sobre la xifra final.

En canvi, la trobada no ha servit per arribar a cap acord sobre la taxa turística. L’Ajuntament reclama que el 100% de la taxa retorni a Barcelona per poder revertir els efectes negatius del turisme en determinats barris de la ciutat, però la Generalitat no hi està d’acord. Tampoc no hi ha acord sobre la Línia 9. Per Ada Colau “no pot ser que a la capital de Catalunya hi hagi barris sencers aïllats” com la Zona Franca. Neus Munté comparteix que és una “prioritat” però assegura que el govern no disposa dels “recursos necessaris”.  Mas i Colau també han parlat sobre el moment que viu el país i la convocatòria de les eleccions plebiscitàries del 27-S. Colau ha reconegut “l’ofec econòmic i democràtic” de Catalunya i ha assegurat que com a alcaldessa rebrà “com a amfitriona” la gran manifestació que hi ha prevista a la Meridiana l’11 de setembre.