"Travessa la plaça de la Barceloneta fent una diagonal de camí cap al mar, l'església de Sant Miquel del Port fa goig en la semipenombra del capvespre. Un home vol vendre cerveses de llauna a tothom qui passa, mig recolzat a la gran font del mig de la plaça." És un fragment d'un conte que té part de ficció... i part de crònica. L'autora, Berta Noy, ha descrit com respira la Barceloneta de les 8 del vespre a les 10 de la nit. Com ella, 11 autors més s'han endinsat en diferents parts de Barcelona en franges horàries diferents, fins arribar a completar un dia sencer. Cadascun, amb els seus personatges, però tots amb la mateixa protagonista: la ciutat. BERTA NOY, escriptora "És Barcelona, és variada, és diversa, és eclèctica, és contradictòria, és sorprenent, és divertida... és una mica la mateixa ciutat, que és una mica l'eix conductor de tot aquest giravolt." Però 'Gira Barcelona' no arriba sol. De fet, el llibre, publicat per l'editorial Comanegra, es presenta en una capsa que conté dos volums. D'una banda, el text dels 12 escriptors catalans acaba de sortir de l'impremta... i de l'altra, un clàssic de l'any 51, guanyador del premi Nadal. És 'La Noria', de Luis Romero, que estava descatalogat. Narra 24 h de la Barcelona de l'època. En la nova edició, s'ha mantingut la maquetació original i l'idioma en què el va escriure l'autor, el castellà. JOAN SALA, director de l'editorial Comanegra "El posar dos llibres que estan a anys de distància l'un de l'altre, explicat el mateix tema però de dos visions del món totalment diferents, una cosa era la Barcelona dels anys 50 i l'altra la barcelona del 2016, per tant són un conjunt de coses que fan que sigui una caixa especialíssima." Un imprescindible per als amants de Barcelona.
Dotze històries en moments diferents del dia i en diversos de Barcelona
. Aquesta era l’única consigna que tenien els 12 autors que han escrit ‘Gira Barcelona’. Els encarregats de donar vida a personatges amb l’excusa de fer cròniques barcelonines han estat Llúcia Ramis, Roc Casagran, Jaume C. Pons Alorda, Sílvia Soler, Najat El Hachmi, Francesc Marc Álvaro, Jordi Nopca, Ramon Solsona, Berta Noy, Jordi Puntí, Gerard Guix i Care Santos.
És exactament la mateixa filosofia de ‘La Noria’, escrita per Luis Romero i publicada el 1951, guanyadora del premi Nadal aquell mateix any. Els personatges s’entrellacen entre ells, però sobretot amb la ciutat, durant 24 hores. El text, publicat inicialment per Destino, estava descatalogat, i l’editorial Comanegra l’ha recuperat per presentar-lo amb una lectura paral·lela però actual.
Ambdós textos es presenten conjuntament en una capsa. Dissenys paral·lels però confrontats en les portades, amb maquetacions diferents i, fins i tot, en dos idiomes: mentre ‘La Noria’ s’ha mantingut en castellà, l’idioma original, ‘Gira Barcelona’ s’ha escrit en català. Tot plegat, fa que el “pack” sigui únic i es converteixi en imprescindible per als amants de Barcelona.