Així és com es donava la benvinguda als passatgers dels creuers de principis del segle XX i així és com ha començat La Nit dels Museus al Museu Marítim de la ciutat. Enguany més de 50 centres han obert les portes i han programat activitats especials. Al MACBA, per exemple, s'hi ha pogut visitar l'exposició de Rita McBride formada per un conjunt d'escultures fetes amb materials diferents. Col·leccions especials o concerts de música com el d'Andrea Motis al MNAC per acompanyar una jornada cultural única. LOURDES SOLER "El fet de ser de nit, de ser un horari una mica estrany per visitar un museu i compaginar-ho amb actes com concerts, trobo que és una iniciativa que val la pena aprofitar." "Una de les característiques de La Nit dels Museus és que l'entrada és gratuïta. Gràcies a això, moltes persones que normalment no visiten els museus avui s'han animat a fer-ho." SANDRA MIRES "Aprofitem els museus que potser tenen més cost per venir el dia que és gratuït." Els qui no hi havien estat mai, han pogut conèixer la història de les obres més conegudes. "Piensen que es pintura al fresco, esto quiere decir que los pintores del románico hace mil años aplicaban el pigmento sobre el muro directamente cuando el muro aún estaba húmedo." Un contacte directe amb l'art que enganxa. MIGUEL ÁNGEL GUTIÉRREZ "Cuando entras te das cuenta que hay cosas, como dicen los jóvenes, que están muy curradas". EDUARD TERRADES "Jo ho hauria allargat fins a les 2 o les 3 ja que és la nit dels museus". ESTHER QUEROL "Hi hauria d'haver-hi tots els dies." De moment, però, caldrà esperar a l'any vinent.

També han obert les portes del Centre de Cultura Contemporània, el CaixaForum, el Macba, el Museu d’Història de Catalunya o l’Arxiu Històric. A Barcelona hi ha més de 80 museus que es poden trobar en aquest mapa.

Segons informa l’Institut de Cultura de Barcelona, destaca l’èxit de públic a la visita guiada pel tram final de l’aqüeducte romà de la ciutat i que ha comptat amb 2.000 visites.