(ACN) L’Ideal, Centre de les Arts Digitals acull, entre l’11 i el 14 de maig, el primer New East Festival, certamen que hauria de tenir continuïtat. Es tracta d’una mirada a la creació, sobretot fotogràfica i audiovisual, d’artistes de l’Europa de l’Est, el Caucas i l’Àsia Central, el que es coneix com “New East”. Ha estat possible gràcies a una coproducció de l’Ideal amb la Calvert 22 Foundation, editora d’una revista especialitzada en els països de l’antic espai comunista.

El certamen apunta que, un cop superat el tapís cultural uniforme de l’antic bloc soviètic, apareixen realitats artístiques poc conegudes a casa nostra. El que es mostra són fotografies de gran format, projeccions de curts, documentals i una producció immersiva desenvolupada a Barcelona a partir de fotografies d’artistes del New East. “No en sabíem gairebé res del que passava en el món de l’art d’aquests països, que són molt diversos”, etziba Jordi Sellas, director artístic de l’Ideal.

Actuacions musicals

Dos concerts complementen l’espai expositiu: el que va tenir lloc divendres a càrrec del productor multi-instrumentalista armeni Hayk Karoyi i el duet punk feminista polonès Siksa (dissabte, 13 de maig, 21 h). El comissariat, compartit entre el centre i la publicació britànica, va acordar no incloure artistes russos en aquesta primera edició, d’acord amb l’actual situació derivada de la invasió d’Ucraïna. “Es va considerar prudent i respectuós amb els altres artistes”, rebla Sellas.