Alguns dubten que el personatge de Santa Eulàlia existís realment a Barcelona, mentre que d’altres la consideren una còpia de Santa Eulàlia de Mèrida. En tot cas, la tradició diu que l’Eulàlia era una nena de Sarrià que no va voler renunciar a la seva fe cristiana durant la persecució dels romans a finals del segle III. Per això va ser martiritzada amb 13 turments, tants com anys tenia.

En el seu martiri li van fer una humiliació pública passejant-la nua per la ciutat. Segons alguns historiadors, en aquell moment va caure neu i va cobrir la intimitat de la nena. Altres versions també diuen que després de ser crucificada la neu que va caure va fer perdre els romans, i això va permetre que la família li pogués donar sepultura.

Seguint la tradició cristiana, la dita popular diu que per Santa Eulàlia no neva mai a Barcelona. Una tradició, però, que al 2018 no es va complir perquè la part alta de la ciutat va quedar ben emblanquinada. El 1983, va ser la penúltima vegada que es té constància que per Santa Eulàlia també va nevar a la ciutat.