BERNARDO LANIADO-ROMERO, director del Museu Picasso "Ens fa molta il·lusió haver organitzat aquesta mostra perquè a Barcelona es pugui gaudir del primer estudi que s'ha fet a fons de la relació, fins ara desconeguda, de Salvador Dalí i Pablo Picasso. Dos artistes universals i decisius dins la història de l'art del segle XX."
El principal atractiu de la nova temporada del Museu Picasso és l’exposició “Picasso/Dalí, Dalí/Picasso”, que estudia per primera vegada les relacions entre dues figures clau de l’art del segle XX. La tesi de l’exposició suposa un repte sobre els models històrics que tracten els dos pintors com a figures isolades, mítiques i oposades políticament. La mostra exhibirà obres que arriben de fins a 25 museus de tot el món, un bon nombre de les quals han estat cedides molt poques vegades. Picasso i Dalí van tenir un contacte significatiu. Pablo Picasso va ajudar Dalí durant els seus primers anys de carrera i li va facilitar un viatge a Amèrica. De fet, després de la Guerra Civil, Dalí parlava i escrivia sobre el pintor malagueny fins al punt que presentava la seva obra com un homenatge a ell. La relació entre Dalí i Picasso es va iniciar quan l’artista català va viatjar a París i va visitar l’estudi del malagueny. Per Bernardo Laniado-Romero, director del Museu Picasso, és un honor portar la mostra a la ciutat: “Ens fa molta il·lusió haver organitzat aquesta exposició perquè a Barcelona es pugui gaudir del primer estudi que s’ha fet a fons de la relació, fins ara desconeguda, de Salvador Dalí i Pablo Picasso. Dos artistes universals i decisius dins la història de l’art del segle XX”.
[Foto: Salvador Dalí, ‘Aparell i mà’]
El museu també exposarà una obra mestra del retrat d’El Greco ‘Vell cavaller’ (del 22 d’octubre 2015 al 17 de gener de 2016) portat de la col·lecció del Museu del Prado, al costat de més de 30 peces d’inspiració grequiana que té la col·lecció del Museu Picasso. Una altra mostra serà “Picasso i els Reventós” (de l’1 d’octubre de 2015 al 26 de gener de 2016), en què se celebra l’amistat de Picasso amb la família barcelonina Reventós, al llarg d’uns 100 anys. S’hi exhibiran retrats que va fer Picasso dels seus amics, de la correspondència i el treball literari de Ramon Reventós amb llibres il·lustrats amb gravats de Picasso.
La temporada ve marcada també per dues activitats rellevants. El 30 de gener es farà el seminari L’època blava: noves lectures a través de l’estudi tècnic, que se centra en la restauració i la conservació preventiva d’aquesta època. Es reuniran a Barcelona investigadors i restauradors de renom internacional com Ann Hoenigswald, de The National Gallery of Art de Washington DC, o Allison P. Langley, conservadora de The Art Institute of Chicago. L’altre esdeveniment serà la conferència magistral “Jaume Sabartés”, que impartirà Yve-Alain Bois sobre Picasso i l’abstracció, que es farà el 12 de març. Es programarà la sisena edició del Big Draw (festa del dibuix) per al 25 d’octubre.
Prop d’un milió de visitants
Durant el 2014 han visitat el museu 921.586 persones. La mostra principal de l’any ha estat “Post-Picasso: reaccions contemporànies”, amb quasi 130.000 visitants. Una de les activitats amb més èxit ha estat el Big Draw, una festa del dibuix en què han participat 10.000 persones amb tallers creatius. Els responsables del museu fan una crida als barcelonins perquè vagin al Picasso, ja que l’any passat només el 12% dels visitants eren autòctons. Per això, volen incentivar, encara més, la relació amb Barcelona a través del contacte amb el centre de recursos del barri i les visites de veïns de Ciutat Vella, entre altres activitats. L’objectiu, segons Laniado-Romero, és aconseguir vertebrar el museu amb la ciutat i els seus habitants.