(ACN) El 13 de novembre del 2002 el petrolier Prestige navegava a 28 milles de la costa de Finisterre carregat amb 77.000 tones de fueloil dens sota un temporal amb vents forts. Un cop de mar va provocar l’obertura d’una bretxa al costat d’estribord del buc. L’esquerda es va fer més gran i va provocar l’abocament del fuel al mar. És el desastre ecològic més gran succeït a Espanya.

20 anys després de l’accident

Amb motiu del 20è aniversari de la catàstrofe, el Museu Marítim de Barcelona presenta l’exposició “Prestige: crònica d’una catàstrofe”. La mostra aborda l’accident des d’una perspectiva ecologista i valora l’impacte que va tenir en el medi ambient i l’economia de les comunitats pesqueres. També posa èmfasi en la sostenibilitat, les energies renovables i unes pràctiques curoses amb la naturalesa.

Aquells dies, l’accident va mobilitzar més de 300.000 persones i es va generar un moviment de voluntariat sense precedents a l’estat. La cocomissària de l’exposició és la gallega Ana Díaz Freira, que aleshores tenia vuit anys i té molt viu el record d’aquells dies. Assegura que cal recordar aquells esdeveniments “per no cometre els mateixos errors en el futur”.

“Nunca Máis”

Díaz és molt crítica amb la gestió del desastre que el govern del PP va dur a terme i posa en relleu la feina dels voluntaris de Marea Blanca o la plataforma ‘Nunca Máis’, que van netejar part del litoral: “L’exposició parla també de la necessitat de tornar-nos a unir com aleshores, de la solidaritat, i fa una crida a l’acció per enfrontar-nos d’aquella manera al canvi climàtic.”

L’exposició s’endinsa, sobretot, en detalls sobre l’accident. Per exemple, la procedència del buc i les condicions en què viatjava. De fet, aquell era l’últim viatge que havia de fer el vaixell, ja molt vell i sotmès a múltiples reparacions.