Actualment ja hi ha una comissió que treballa per definir els diferents espais que podrien acollir el Museu de l’Arquitectura (o Museu Nacional d’Arquitectura, una categoria que encara no està tampoc decidida). Fet l’esbós, s’hauran de definir les sales i l’adequació d’aquestes a l’espai. Unes tasques que s’allargaran. Al maig, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ja va avançar que s’hi podrien començar a veure resultats l’any vinent. També el degà del Col·legi d’Arquitectes, el COAC, va assegurar al juny que confiava que el 2015 ja es poguessin iniciar les obres. Ara, l’Ajuntament marca l’horitzó en el 2017-2018.

Ciurana ha donat més detalls. La col·lecció constarà de quatre eixos, que inclourà tot el material del Col·legi d’Arquitectes, els arxius de la Fundació Mies van der Rohe, la documentació administrativa dels Serveis Urbanístics i l’Arxiu Contemporani i, l’última pota, que seran totes les donacions i dipòsits que puguin fer els estudis d’arquitectura.

El full de ruta l’està elaborant una comissió formada pel consistori, la Generalitat i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que confirmarà la ubicació definitiva a finals de novembre. Mascarell va insinuar també que se situaria en un dels pavellons que es troben entre les Fonts de Montjuïc i el MNAC, dins el projecte de Muntanya de Museus. Així també ho ha deixat entreveure el regidor de Cultura.

La Muntanya de Museus, o Esplanada dels Museus, és el gran complex cultural que l’Ajuntament, la Generalitat, el MNAC, La Caixa i la Fira volen tirar endavant. L’abril de 2013 van signar un un acord per coordinar l’activitat dels principals equipaments que es concentren a la muntanya. Un projecte que, ja s’ha repetit diverses vegades, només es durà a terme quan es disposi de recursos econòmics. Comprendrà des de les avingudes de Rius i Taulet i Francesc Ferrer i Guàrdia fins al Palau Nacional, incloent-hi l’avinguda de la Reina Maria Cristina, i els voltants de la Font Màgica, cosa que obligarà a dur a terme una ordenació urbanística a la zona.