Qualsevol acte de restitució de la memòria és imperfecte i sota aquesta premissa la instal·lació que acollirà el MUHBA fins al 28 d’abril, ‘Je vous offre les oiseaux – Us ofereixo els ocells’, utilitza el gest poètic per fer visible la tensió que existeix entre la bellesa quotidiana del paisatge, en aquest cas del bosc de bedolls de Birkenau, i les petjades de l’horror que es trobaven amagades darrere d’aquests arbres al camp d’extermini polonès d’Auschwitz.

Simbòlicament la instal·lació vol restituir el cant dels ocells que els supervivents afirmen no haver vist mai sobrevolar el camp d’extermini nazi. A partir del treball de camp que va fer l’any 1940 l’ornitòleg de les SS Günter Niethammer, que va censar 127 aus a la zona, la instal·lació permet escoltar el cant de totes elles acompanyat per textos que ens faran reflexionar sobre l’espai i la memòria.

La instal·lació també permet al visitant, des d’una columna tàctil situada al final del recorregut, fer una ofrena a les víctimes de l’Holocaust triant el cant gravat d’un dels 127 ocells. L’últim dia de l’exposició, el 28 d’abril, es podrà escoltar la peça sonora feta amb totes aquestes ofrenes.

La mostra coincideix amb la celebració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Durant la jornada, però, també hi ha programades altres activitats de commemoració . Entre els actes destaca un homenatge al Parlament de Catalunya, a les set del vespre, en presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Durant els parlaments també hi intervindran representants de col·lectius perseguits pel nazisme, com el col·lectiu LGTBI o els pobles gitano i jueu.