Foto: Pere Francesch / Maria Pratdesaba

(ACN) El CaixaForum estrenarà aquest dimecres, 5 de juliol, l’exposició “La imatge humana. Art, identitats i simbolisme“. La mostra explora la representació de l’ésser humà al llarg de la història de l’art a través de diferents cultures i èpoques fins a l’actualitat, en el marc d’una nova col·laboració amb el British Museum. Es podrà visitar fins al 22 d’octubre.

Obres icòniques de civilitzacions antigues es juxtaposen amb altres obres d’art contemporani i permeten generar comparacions transculturals. Entre els artistes, hi figuren noms com Henri Matisse, Goya, Manet, Madrazo, Tàpies, Albrecht Dürer, Christopher Williams, Vanessa Beercroft, Tom Wesselmann i, com a novetat a CaixaForum Barcelona, Genevieve Cadieux.

151 obres del British Museum

A través d’escultures, pintures, filmacions, dibuixos, numismàtica, fotografia, videoinstal·lacions i objectes, l’exposició posa en diàleg per primera vegada els fons del British Museum amb la col·lecció de la Fundació la Caixa. En concret, es tracta d’una mostra col·lectiva que acull 151 obres d’art i objectes dels amplis fons del British Museum, acompanyats d’una selecció de vuit obres contemporànies que pertanyen a la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació la Caixa. També hi ha un oli de gran format del Museu del Prado, una instal·lació del MACBA i una instal·lació interactiva de l’artista digital Rafael Lozano-Hemmer.

La mostra de Barcelona, la més àmplia que s’ha fet fins ara

Thomas Cummins, el comissari del Departament d’Exposicions Internacionals del British Museum, ha destacat a l’ACN que la mostra de Barcelona és la més àmplia que s’ha fet fins al moment. De fet, aquesta exposició ja ha passat per altres ciutats espanyoles destacades, com Madrid, Sevilla, Saragossa o Palma. Cummins ha afegit que aglutina peces úniques de vàries exposicions i que, per tant, es tracta d’una oportunitat única per veure-les de forma conjunta.

El recorregut es divideix en cinc àmbits temàtics, precedits d’una introducció, que defugen qualsevol cronologia i que serviran per explorar la imatge humana: Bellesa ideal, Retrats, El cos diví, El cos polític i La transformació corporal. Així mateix, la presència de dones n’és un element clau, tal com ha explicat Cummins. “Hi ha moltes figures femenines, vinculades amb la fertilitat i la bellesa, i la mostra pretén captar les diferents interpretacions que s’ha fet de la dona al llarg del temps”.