Helena Cambó

Aquest dissabte ha mort Helena Cambó als 91 anys. Filla del polític de la Lliga Regionalista Francesc Cambó, va continuar el llegat del seu pare fent una gran tasca de mecenatge de temes culturals. Entre la seva feina destaca la creació de la Fundació Bernat Metge, dedicada a la traducció al català dels clàssics grecollatins. Així com també la construcció del Llegat Cambó, una col·lecció d’art del Renaixement dipositada al MNAC.

La notícia l’ha donada a les xarxes el seu fill, Ignasi Guardans, qui ha recordat el compromís i generositat de la seva mare.

Cambó va néixer el 1929 a Zuric, i va seguir el seu pare, Francesc Cambó, el fundador de la Lliga Regionalista, durant l’exili. A Buenos Aires va conèixer l’advocat Ramon Guardans, amb qui va tenir 14 fills. Quan el seu pare va morir, va heretar la seva fortuna i patrimoni. I quan va poder tornar a Catalunya, va decidir dedicar-se a recuperar l’activitat cultural del país amb el seu mecenatge.

Era membre de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, així com també del Patronat d’Honor del Museu del Prado i del MNAC. El 2010 li van atorgar la Creu de Sant Jordi.