Emili Teixidor i Miquel Martí i Pol van compartir escola a Roda de Ter quan eren nens. Poc s'esperaven els seus mestres que d'aquelles aules en sortirien dos dels grans noms de la literatula catalana del segle XX. De Texidor se n'acostuma a destacar l'etapa com a autor de literatura juvenil, amb novel·les com 'El soldat plantat' o 'L'ocell de foc', del la qual s'han publicat 30 edicions, però no es pot menystenir el seu salt a la literatura per adults. Pa Negre n'és el gran referent, sobretot per la repercussió que va tenir la seva adaptació al cinema. La llista, però, no acaba aquí. ISONA PASSOLA, productora de 'Pa negre' "Jo crec que hem d'aprofitar l'ocasió perquè es llegeixin més coses que Pa Negre d'ell. Perquè ell és molt bo. Té novel·les extraordinàries i novel·letes curtes i contes curts. Té el 'Retrat de l'Assassí d'Ocells', té el 'Sic Trànsit Glòria Swanson'. Són extraordinàries." Teixidor va estudiar dret, filosofia i lletres i periodisme. Però una de les seves vocacions era l'ensenyament. Va exercir de mestre durant anys. Amb l'accent sempre posat en la lectura. EMILI TEIXIDOR, escriptor "Si preguntes vostè llegeix? Tothom et dirà que sí. Però no tothom llegeix de la mateixa manera. Quan la gent agafa un llibre ha de saber què li demanarà a aquell llibre, quin nivell de lectura és, per no sortir-ne decebut." La trajectòria de Teixidor va ser àmpliament reconeguda. Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 92 i uns anys més tard el Premi Sant Jordi de Novel·la. Més enllà dels guardons, però, l'escriptor va contribuir a allò que tant el preocupava. Mantenir, amb els seus llibres, la memòria col·lectiva de Catalunya. "És una de les funcions de la literatura. Servir de memòria històrica. Servir de memòria de la humanitat. És una de les funcions de la literatura. Si desapareguessin tots els llibres, ens quedaríem sense memòria."

L’escriptor Emili Teixidor, autor de novel·les com ‘Pa negre’ o ‘L’ocell de foc’, ha mort al seu domicili de Sarrià als 78 anys. Teixidor havia adquirit una enorme popularitat gràcies a l’èxit de la seva novel·la ‘Pa negre’, que Agustí Villaronga va adaptar al cinema.

Teixidor (Roda de Ter, 1933) es va llicenciar en Dret, Filosofia i Lletres, Periodisme i Magisteri. Va iniciar la seva producció de literatura infantil i juvenil a finals dels seixanta, omplint el buit que hi havia en aquest món. Compaginava els llibres i les novel·les amb les col·laboracions amb revistes infantils i juvenils com ‘Cavall Fort’, ‘Tretzevents’i ‘Oriflama’,

Entre les seves obres especialitzades hi ha ‘El soldat plantat’ (1967), ‘El nom de cada cosa’ (1968), ‘Berta i la màquina de lligar boira’ (1969), o ‘L’ocell de foc’ (1972). El 1988 publica la seva primera novel·la per a adults ‘Retrat d’un assassí d’ocells’

El seu gran reconeixement va arribar el 2003, amb la publicació de la novel·la ‘Pa Negre’, una visió descarnada sobre la postguerra a la Catalunya interior. ‘Pa Negre’ li va valer el Premi Nacional de Literatura, el Premi Crexells i el Lletra d’Or. La popularitat es va multiplicar amb l’adaptació cinematogràfica de la seva novel·la, de la mà d’Isona Passola i el director Agustí Villaronga. La cinta va rebre 9 premis Goya i va aspirar a representar el cinema espanyol als Oscars.

Entre els guardons que havia rebut Teixidor hi destaquen la Creu de Sant Jordi (1992), el premi Crítica Serra d’Or de literatura juvenil (1995), el premi Nacional del Ministeri de Cultura (1977), el Sant Jordi de novel·la (2000) i el premi a la trajectòria de la Setmana del Llibre en Català (2006).

Mascarell: “El trobarem a faltar”

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, ha lamentat la mort de Teixidor, de qui ha dit que trobarà a faltar la seva qualitat literària però també els seus valors humans. Mascarell ha celebrat que Teixidó pogués gaudir en vida de la popularitat que li va donar la seva novel·la ‘Pa Negre’ i la posterior adaptació al cinema. El conseller de cultura ha destacat que tres generacions de catalans van aprendre a llegir a través dels seus llibres infantils i juvenils.

Passola: “Ha estat fantàstic poder-lo tenir al costat”

La productora de la pel·lícula ‘Pa Negre’, Isona Passola ha lamentat la mort de Teixidor, al que ha qualificat de ‘mestre’ per la seva trajectòria literària. Passola ha dit que Teixidor va trencar fronteres amb la seva novel·la i s’ha mostrat orgullosa d’haver-hi treballat: “Ha estat fantàstic poder-lo tenir al costat, aprendre tot el que ha explicat i compartir amb ell la felicitat que ens ha donat la pel·lícula”, ha dit.