Joan Francesc Marco ha parlat en la Comissió de Cultura del Parlament, en la qual ha comparegut per explicar la presentació d’un expedient de regulació d’ocupació i la seva posterior retirada, així com l’anunci de la cancel·lació de bona part dels títols de final de temporada, alguns dels quals finalment es van recuperar.

El director del Liceu ha justificat les mesures perquè “no prendre-les hauria estat letal per al teatre” i ha atribuït les retallades pressupostàries als ajustos fets per les administracions públiques, que, segons Marco, es van fer a última hora, fet que va deixar molt poc marge de maniobra per a un coliseu líric, que treballa en la programació de les temporades amb una previsió de quatre o cinc anys.

Marco ha insistit que en les últimes tres temporades les aportacions públiques han caigut fins a 11 milions d’euros i que des de 2009 s’han pres mesures com ara encarir les entrades, rebaixar els salaris, cancel·lar la presència d’algunes produccions en teatres estrangers, renovar acords amb les empreses concessionàries, no cobrir places vacants o fomentar les prejubilacions.

El director del Gran Teatre ha explicat que l’acord al qual es va arribar a finals de febrer amb els treballadors (renúncia de la paga extra del mes de juny i reducció salarial equivalent a 1,5 milions d’euros) no permetrà un estalvi significatiu, però és un bon acord perquè planteja un compromís de negociació. El director del Liceu ha afirmat que les converses sobre el nou marc laboral de la plantilla es troben “en fase avançada” i quasi acabades, tot i que els treballadors han dit que les converses estan estancades per la manca del pla de viabilitat, que consideren bàsic i urgent.

Les representants del Comitè d’Empresa, Glòria Royo i Susana Rodríguez, han explicat que la direcció, ara per ara, no està disposada a dialogar i que els empleats necessiten saber quins canvis estructurals necessita el teatre, perquè les poques propostes en aquest sentit fan encara més incert el futur. El Comitè d’Empresa del Liceu també ha proposat que el patronat pugui intervenir en les decisions de la direcció per poder evitar possibles errors i han exigit fomentar la transparència del coliseu perquè, afirmen, hi ha opacitat sobre els salaris dels directius.

Pel que fa a la cancel·lació de títols i l’ERO, els treballadors han lamentat el “ridícul” que consideren que es va fer davant el públic i que va provocar la desconfiança d’abonats, artistes i la societat en general, i que va contribuir al desprestigi internacional del teatre.