La música de les gralles i els timbals ha fet sortir al balcó als més dormilegues i ha encisat també a molts turistes, com aquest grup de coreanes. JINA PINCKNEY, turista "És meravellós. La música és molt bonica, sento que puc ballar jo també." Després ha estat el torn de la pólvora. Els trabucaires han carregat els trabucs i els han fet galejar. FRANCISCO CRESPO, trabucaire "Sóm el sometent, la gent de poble que s'arma i pelea amb els enemics, l'exèrcit o els bandits, i que ara fem galejades que es per celebrar la festa, fer soroll." Per això, cal anar ben equipat. El Raúl fa de guia d'un grup d'estrangers que viu a Barcelona i que vol conèixer les tradicions de casa nostra de ben a prop. RAÚL PALLARÉS, guia turístic "Els hi posem els taps, que és bàsic, i els ensenyem quina és la nostra cultura des de dins" La traca final ha estat a la plaça de Sant Jaume. Allà, han fet el passadís a la comitiva d'autoritats i als gegants de la ciutat, l'Àliga i els nans i tots plegats han arribat fins a la basílica de la Mercè, on diversos col·lectius han aprofitat la presència dels polítics per fer sentir les seves queixes.
Els grallers recorren amb la seva música els carrers del Barri Gòtic anunciant que és el dia de la patrona i convidant tothom a afegir-se a la festa per retre-li l´homenatge que es mereix. Els acompanyen els timbals, que marquen el ritme de la desfilada, que ha agafat per sorpresa a molts turistes que es trobaven als voltants de la plaça de Sant Jaume. En acabar el recorregut, al davant de l’Ajuntament, els grallers s’han trobat amb els Falcons de Barcelona, que hi han aixecat la primera construcció del dia.
Després ha estat el torn dels trabucaires. Són els bandolers catalans que antigament anaven armats d’un trabuc, un arma de foc portàtil, de canó curt i ample de boca acampanada. Ara, però, galegen no disparen. És a dir, llancen trets al cel en senyal de celebració. La trabucada ha començat a la plaça de la Catedral i ha acabat a les portes del consistori. Allà, han fet el passadís a la comitiva d’autoritats i als gegants de la ciutat, l’Àliga i els nans i tots plegats han arribat fins a la basílica de la Mercè.