Assagen i afinen els instruments minuts abans de sortir a la plaça de la Catedral. Interpretaran l'obertura de 'La gazza ladra', una òpera de Rossini que aquest vespre també ha sonat a 15 ciutats més de tot Espanya. És el primer concert simultani de músics d'orquestra, i vol servir per denunciar la situació que viuen. DAVID MORALES, President Junta Directiva d'Orquestres Simfòniques "Les retallades i la pujada de l'IVA han afectat molt. La pujada de l'IVA el que ha fet és incrementar el preu de l'abonament i les entrades. La qüestió és que fa 25 anys que sóc al Liceu i sempre havia vist el teatre ple, i ara realment veiem la sala que no s'omple en algunes funcions." A Barcelona són 81 els músics que hi participen. Provenen de l'OBC, l'orquestra del Liceu i la Simfònica del Vallès. Tres orquestres que, denuncien, estan en perill. Arreu d'Espanya, hi ha 26 orquestres simfòniques professionals en la mateixa situació. VALENTÍN CENTERO, violinista OBC "Hoy queremos hacer una llamada al público, a la gente, hacer un pacto cultural con la sociedad y con los políticos, que son de alguna manera los que pueden influir en lo que pasa en el futuro, de que no dejen de lado las orquestras. Una orquestra cuesta mucho de levantar, de conseguir la excelencia." Amb aquest concert, més de 1.000 músics d'arreu d'Espanya ha demanat garantir la continuïtat de les formacions orquestrals i dels estudis de música, des de la infància fins als nivells superiors. Diuen que destruir una orquestra és com tancar una biblioteca o un museu.

Aquest concert no ha estat únic: s’ha celebrat de manera simultània en 15 ciutats més de l’estat espanyol i hi han participat un total de 1.491 músics. De fet, n’hi haurien participat més, però s’ha hagut de tancar la porta a formacions com la de Barcelona, amb un ple absolut. El concert també ha estat un èxit de públic, molts dels qui hi han anat s’han hagut de quedar dempeus.

Des de l’organització esperen que les formacions polítiques responguin a les seves demandes. Han estat preparant el concert simultani des d’abans de l’estiu i totes les orquestres simfòniques professionals d’Espanya hi han participat, excepte tres que ja tenien actes compromesos.