El Gran Teatre del Liceu està preparant una òpera de nova creació conjuntament amb el veïnat del barri del Raval. L’obra, ‘La gata perduda’, ha estat escrita per la dramaturga Victoria Szpunberg a partir d’entrevistes realitzades amb els veïns. El treball s’estrenarà el 5 d’octubre del 2022, dins d’un projecte finançat per la Comissió Europea.
Segons informa el Liceu, “la implicació del barri s’insereix en tot el procés de creació artística, des de la dramatúrgia, la interpretació musical i coral i la construcció tècnica, amb un diàleg permanent amb professionals de les diferents àrees”. Salvador Alemany, president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, ha destacat que la iniciativa té l’objectiu de “projectar el talent del Raval i dels seus veïns, que tindran l’acompanyament de professionals i una infraestructura com la del Liceu”.
Una oportunitat per trencar tòpics
Per apropar aquest dos mons tan dispars ha calgut tot un procés d’entrevistes amb entitats i veïns. En aquest procés totes dues bandes s’han transformat. “Com fas dialogar un barri que, des del meu punt de vista és ingovernable amb un llenguatge com el de l’òpera que és molt tradicional i poc variable?, comenta Szpunberg . Ha estat un procés molt enriquidor, a partir de les entrevistes i de la immersió que he fet he tret les trames, escenaris i cacofonies”.
Per a les entitats del Raval ha estat també una oportunitat per donar a conèixer un barri moltes vegades construït a partir dels tòpics. “Estem molt contents que el Liceu ‘ravalegi’ més que mai i que el Raval ocupi el Liceu com mai ho havia fet fins ara”, afegeix Òscar Esteban, director de la Fundació Tot Raval.
La composició de ‘La gata perduda’ va a càrrec d’Arnau Tordera i des del Liceu expliquen que també “beu de les realitats musicals del barri”. La direcció d’escena serà de Ricard Soler, que treballarà en la descoberta de futurs col·laboradors que ofereix el barri. El cartell de l’òpera també naixerà del procés de cocreació entre estudiants de l’Escola Massana i usuaris del Centre Ocupacional Sínia.
Un projecte amb vocació de continuïtat
El projecte té vocació de continuïtat, amb l’objectiu d’elaborar una òpera de nova creació cada tres anys amb diferents comunitats d’arreu de Catalunya, per apropar aquest gènere al conjunt de la ciutadania.
La proposta forma part del programa Liceu apropa, i neix amb “la clara convicció d’usar l’art com a pilar de transformació de les persones, així com la voluntat d’inclusió social a través de la cultura”.