El músic i director d’orquestra Jordi Savall ha estat premiat amb el Premi Ciutat de Barcelona a la projecció internacional. El jurat l’ha considerat mereixedor del guardó “pels tres concerts del projecte El somni d’Orfeu, músiques per la vida i dignitat dels refugiats”,”que han projectat el nom de la ciutat de Barcelona arreu del món.”

El jurat ha volgut atorgar el premi d’assaig, ciències socials i humanitats a Joan Fontcuberta, “per la seva contribució a la reflexió teòrica sobre el paper de les imatges en la cultura contemporània” en l’obra ‘La furia de las imágenes. Notas sobre la postfotografía’.

La Sala Beckett ha estat agraciada amb el Premi Ciutat de Barcelona d’arquitectura. S’ha valorat la rehabilitació de l’antiga Cooperativa Pau i Justícia per convertir-la en seu del teatre i obrador de dramatúrgia.

En l’apartat d’arts visuals, l’exposició “El misterio de Caviria”, del barceloní Antoni Hervás, que es va poder veure a La Capella, ha estat la guanyadora en una edició en què també destaquen altres premis, com el que ha rebut ‘Timecode’, el curt de Juanjo Jiménez que diumenge passat va guanyar el Gaudí i que està nominat als Oscars.

En l’àmbit literari, a més de l’obra de Joan Fontcuberta, també han estat premiades les obres d’Alessandro ScarnatoMariana EnríquezCarles Rebassa i la traducció del ‘Cançoner de Petrarca’, de Miquel Desclot.

D’altra banda, el circ de Leandro Mendoza, els muntatges teatrals de l’Agrupación Señor Serrano i la dansa de Loscorderos.sc són els guardonats en l’àmbit de les arts escèniques, en un palmarès ple de propostes musicals com la de Maria Arnal i Marcel Bagès.

La doctora Carme Rovira i Virgili ha estat agraciada amb el premi de ciències experimentals i tecnologia. El jurat n’ha valorat, entre altres coses, la contribució en el disseny dels nous catalitzadors per a la transformació química d’hidrats de carboni.

També en ciència, Salvador Aznar Benitah rebrà el premi de ciències de la vida. Se li atorga per un treball publicat a la revista ‘Nature’ en què identifica les cèl·lules responsables de la metàstasi.

El gastrònom i director general de la Fundació Alícia, Toni Massanès, a rebut el premi de gastronomia; el projecte educatiu Cabal musical del Taller de Músics, el premi d’educació; i el pessebre vivent de la Torre de Suro del Taller Escola Sant Camil, el de cultura popular i tradicional.

Per últim, el premi al disseny ha estat per a l’estudi La Casa de Carlota. Concretament, per al projecte Citizen refugees project.