El Gran Teatre del Liceu obre les portes de la temporada 24/25 amb Lady Macbeth de Mtsensk, de Dmitri Xostakóvitx, el mateix any que celebra els 25 anys de la reobertura. Es tracta d’una nova producció de l’artista resident Àlex Ollé com a director d’escena i que compta amb la direcció musical de Josep Pons, i es podrà veure del 25 de setembre fins al 7 d’octubre.

Lady Macbeth de Mtsensk és un autèntic thriller del segle XX, a mig camí entre el retrat psicològic i la crítica social. Es tracta d’una adaptació de la novel·la de Nikolai Leskov que fa referència a Macbeth, de William Shakespeare. En aquest cas Katerina Ismailova, la protagonista, és una dona de classe alta que s’empodera i comet una sèrie d’assassinats a homes per alliberar-se d’una societat corrupta i patriarcal.

Òpera prohibida

Tot i que quan es va estrenar, el 1934, va ser un èxit de crítica i es va fer popular a la Unió Soviètica, va caure en desgràcia dos anys després, quan Stalin va assistir a una de les funcions. L’obra va ser prohibida a l’URSS fins al 1963 i es va reestrenar, en una versió censurada, 10 anys després de morir Stalin. De fet, la versió original no es va tornar a representar a Moscou fins a l’any 2000, 66 anys després destrenar-se. Àlex Ollé ha assegurat que al teatre català es podrà veure la versió original, ja que “és una de les peces fonamentals del segle XX”.

Piscina de 10.000 litres a l’escenari

L’escenari està cobert per una piscina de tres dits de fondària amb capacitat per a 10.000 litres d’aigua, part d’un sistema sostenible creat pel Liceu que aprofita les aigües freàtiques del teatre. Aquestes aigües passen per un procés de tractament i desinfecció, i es mantenen en un circuit intern per evitar el malbaratament d’aigua. 

Aquest efecte, segons ha explicat el productor, ajuda a crear una “atmosfera claustrofòbica que evidencia les emocions de Katerina, una depressió. Així, l’escenografia representa una claveguera o un forat”.