Han vingut expressament d'Ademuz, poble natal de Paco Candel, a homenatjar el seu llibre més cèlebre 'Els altres catalans', que fa cinquanta anys. "Jo sóc altra catalana. Els meus pares van emigrar, com tanta gent que hi haurà aquí fora veient-nos i és un orgull per nosaltres poder venir a Catalunya a celebrar-ho." La banda d'Ademuz ha estat la primera a pujar a l'escenari per interpretar una peça inèdita 'De Clavé a Candel', que ha donat nom a l'homenatge. PERE BALTÀ, president de la Fundació Paco Candel "Es compara l'obra d'en Paco Candel en quant al segle XX és l'home que dona les pautes per la integració de les generacions de nouvinguts i en Clavé com l'home que porta la il·lustració a la classe obrera." Paco Candel va ser tot un referent del món associatiu. Molts consideren el concert d'avui com un deute pendent a la seva figura. MARIA CANDEL, filla de Paco Candel "És també una forma d'explicar que la classe treballadora el pare la va dignificar en el tema de la consciència i la cultura." ANTONI CARNER, Ens de l'Associacionisme Cultural Català "A més a més, intentant amb els seus llibres, amb els seus escrits periodístics, amb el seu dia a dia, intentant que la ciutadania s'apropés i que, d'alguna manera, donés forma a les necessitats del moment, això és molt associatiu." Més de dos-cents cantaires han pujat a l'escenari, a més d'un centenar de músics. S'hi han pogut escoltar clàssics catalans, alguns versionats, com aquest atrevit 'Al vent', de Raimon, interpretat per la cantant de Mongòlia, Oyuna.

El festival De Clavé a Candel s’engloba dins els actes de celebració del 50è aniversari de la publicació del llibre ‘Els altres catalans’, un dels més representatius de l’autor. L’actuació se centra en les trajectòries de Josep Anselm Clavé i de Paco Candel, amb dues dirigides a la promoció social i cultural de les classes populars.

La Fundació Paco Candel ha estat l’encarregada d’organitzar el festival en col·laboració amb l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i algunes de les federacions que en formen part. Durant l’acte s’han pogut escoltar per primera vegada la sardana ‘De Clavé a Candel’ i l’oda ‘A Paco Candel’, de Josep Mut, així com l’obra ‘Si el món voleu canviar’, de Jaume Cristau.