MANUEL BORJA-VILLEL dtor Museu Nacional Centro de Arte Reina Sofía: "Per a ell era més important l'espai que generava l'espectador en anar d'un llenç a un altre, que en l'obra en si. No es sorprenent doncs, que durant la dècada dels 80 va perseguir la creació d'una fundació, que albergués la seva producció, però que també donés cabuda a la dels altres artistes."

Després de l’homenatge popular que es va fer els dies posteriors a la mort de Tàpies, quan es van obrir les portes de la fundació perquè el públic se’n pogués acomiadar, avui ha estat el torn de les autoritats i representants de la vida social i cultural del país. El president de la Fundació Tàpies, Xavier Antich, ho ha presentat com una “celebració col·lectiva” en reconeixement a la persona, a la seva gran contribució a l’art i i al seu compromís amb la justícia i les llibertats.

El director del Museu Reina Sofia, Manuel Borja-Villel, que va dirigir la Fundació Tàpies entre 1990 i 1998, ha recordat que es tracta d’un dels creadors més prolífics del segle XX, amb prop de 9.000 obres. Borja-Villel ha subratllat que es va moure entre l’art modern i el postmodern, en la seva gran exploració de les propietats físiques dels materials.

Per l’alcalde, Xavier Trias, el malaguanyat artista va encarnar els millors valors de Barcelona, en saber combinar tradició i modernitat i fer-ho de forma compromesa amb el país i especialment la ciutat.

El príncep d’Astúries, que ha presidit l’acte, s’ha referit a Tàpies com “un protagonista essencial en la cultura i l’art espanyol durant els darrers 60 anys” i n’ha subratllat l’actitud “profundament ètica” com a creador i com a persona.