Res no és el que sembla a la Galeria Barnadas, com a mínim des que hi ha exposada obra del pintor Sergi Cadenas, referent mundial de l’art tridimensional o art òptic. La mostra es diu, no per casualitat, “Dualitats”.

Cinquena generació d’un llinatge de professionals de la forja, Sergi Cadenas és un autodidacta que de ben petit ja dibuixava. “Sempre m’ha fascinat el retrat, cercar els tons i colors d’una cara”, explica el gironí.

Joc de dualitats

Els quadres de Cadenas juguen amb dualitats. Un nen que mirem des de l’esquerra, esdevé un ancià si canviem l’angle de visió i ens situem a la dreta de la pintura.

“Els cromos lenticulars dels Bollicaos em van fer pensar que no hi havia pintura d’aquestes característiques. De fet, sí que n’hi havia d’abstracta, que després he conegut. Però ningú no empra una mateixa tècnica per donar relleu”, comenta.

Cadenas aplica unes tires de pasta de pintura a tota la tela, després hi dibuixa a sobre i pinta les dues cares de les tires de forma diferent, perquè la imatge representada sigui canviant.

“Tempus fugit”

Un dels temes que apareix més a la mostra, confegida per set quadres de grans dimensions, és el pas del temps. “M’agarada aquest efecte. Em permet establir un joc entre una àvia i la seva neta, per exemple”. Destaca també un quadre on es veu Marilyn Monroe des d’un angle i Einstein des de l’altre. Es diu ‘Bellesa i intel·ligència’.

Explica el galerista que Cadenas és un artista diferent, i ho és. De fet, no li agrada exposar molta obra. “Veient dos quadres d’un artista ja l’has vist tot”, argumenta. Hi ha obra d’ell a col·leccions particulars de mig món – una la del rei del Marroc-, però ja es més complicat que exposi. “M’agrada, sobretot, perquè em permet viatjar”, conclou.