“La Fundació Antoni Tàpies ha de ser exemplar en passar d’una institució subsidiada de les administracions a ser participants“. Així ho ha afirmat aquest dimecres el director d’aquest espai artístic, Carles Guerra, per qui aquestes institucions ja no serviran només per veure obres d’art i exposicions sinó que “han de ser un espai on es puguin trobar capitals de diferent signe: econòmic o financer o un capital passional, emocional o simbòlic“. Això pot implicar en el futur, ha dit, un canvi de discurs o de programa. “És una porta oberta a un futur que ens depara coses molt interessants i estem oberts”, assegura.

Un altre dels reptes de la fundació passa per fer una revisió crítica de l’obra de Tàpies. “És un artista que tenim la impressió que ens és molt proper però de tan proper que és ens hem oblidat que hi ha molt per treballar i estudiar-lo”, explica Guerra. En aquest sentit, el director de la fundació remarca que l’artista va emergir enmig d’una dictadura i que encara queda molt per saber què va significar el seu art i la seva obra en aquest context.

Temporada 2016

Pel que fa a les exposicions previstes per a 2016, obrirà la nova temporada la mostra “Documents d’acció. Obres de les col·leccions Denney i Cordier (1947-1965)”. S’inaugurarà el 28 de gener i s’hi podran veure unes 60 obres procedents del museu Les Abattoirs de Tolosa que tenen com a denominador comú el fet de pertànyer als anys 50, l’època en què Tàpies va començar a tenir ressò internacional. La mostra és fruit d’un intercanvi amb l’equipament francès, que de febrer a maig exposarà una seixantena d’obres del pintor barceloní fetes a partir de 1951.

A partir del juny, arribarà a la Fundació Tàpies “Harun Farocki. Empatia”, una mostra dedicada als films i les instal·lacions d’aquest cineasta, artista i activista i que forma part d’una retrospectiva que es fa amb l’institut Valencià d’Art Modern.

L’obra d’Oriol Vilanova, un manresà resident a Brussel·les, protagonitzarà la darrera exposició temporal de 2016 amb un treball que des de la fundació defineixen com “una pràctica que té lloc de diumenge en diumenge als mercats de segona mà”.

Totes aquestes exposicions compartiran protagonisme amb “Antoni Tàpies. Col·lecció, 1955-1965“, l’habitual mostra que la fundació dedica a l’artista i als seus fons. Aquesta exposició es podrà veure des del 28 de gener i fins al 22 de maig.