Durant la Guerra Civil Espanyola, Francesc Boix va ser el fotògraf de l’Exèrcit Popular de la República i llavors va ser capaç, als 17 d’anys, d’immortalitzar diversos moments de la Guerra Civil, la gran majoria relacionats amb la vida quotidiana dels soldats. A més, també va retratar en algunes ocasions la primera línia del front. En aquest sentit, el cocomissari de l’exposició, Ricard Marco, destaca que no és un seguit de “fotografies típiques”, sinó que Boix acompanya “la brigada i fa un recull del dia a dia”.

Les fotografies es van perdre fins que la Comissió de la Dignitat les va comprar a un antiquari de Barcelona l’any 2013. Després, van acabar en mans de l’associació cultural barcelonina Fotoconnexió, que es va encarregar del tractament del fons. En aquell moment, de fet, l’autoria de les instantànies encara era desconeguda i es va poder establir a través de familiars d’alguns dels retratats, per una anàlisi grafològica i per la descoberta de retrats de Boix entre els negatius. 

L’exposició es podrà visitar fins al 19 de març al Centre Cívic Pati Llimona.

L’exposició completa el llegat fotogràfic de Boix

Amb la recuperació dels negatius de la Guerra Civil, es completa el llegat del barceloní Francesc Boix, un dels fotògrafs més destacats de casa nostra.

Boix és conegut com el fotògraf de Mauthausen, el camp de concentració austríac on va ser deportat quan estava acabant la Guerra Civil Espanyola. Un cop capturat, i com que tenia coneixements de fotografia, va ser destinat al laboratori de fotografia, on s’encarregava de revelar els negatius de les fotos que feien les SS a tots els presos i morts. Boix, amb la col·laboració d’altres presos, va aconseguir treure de Mauthausen unes 20.000 fotografies i negatius que va recuperar quan es va alliberar el camp. Algunes d’aquestes van ser exposades en una retrospectiva al Museu d’Història de Catalunya.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a