Posat relaxat, mirada intensa i somriure juganer. El rostre de Montserrat Roig vist a través de la càmera de la fotògrafa catalana Pilar Aymerich dona la benvinguda, des del desembre, a la sala d’exposicions d’El Born Centre de Cultura i Memòria. Escriptora i periodista, va ser una de les autores més destacades de la seva generació. Segons Manuel Guerrero, comissari de l’exposició “Montserrat Roig. 1977. Memòria i utopia”, era una dona apassionada, molt intel·ligent i compromesa amb el seu temps.

El 1977, un any clau en la carrera de Roig

La mostra és una oda als èxits literaris i periodístics que va assolir l’any 1977, el punt àlgid de la seva carrera. Aleshores va publicar ‘Els catalans als camps nazis’, en què narra el testimoni colpidor de 41 supervivents de l’horror hitlerià. També va rebre el Premi Sant Jordi de l’any anterior, el 76, per la novel·la ‘El temps de les cireres’, que va consagrar-la com a escriptora. A través d’un personatge, la Natàlia, retrata la petita burgesia catalana en els darrers anys del franquisme i la primera transició democràtica.

A més, el 1977, Roig va guanyar popularitat amb el programa d’entrevistes ‘Personatges’ a TVE Catalunya, que va dirigir i presentar. L’objectiu de la mostra no és parlar de tota la trajectòria de l’escriptora i periodista barcelonina; segons explica Guerrero, s’ha volgut destacar l’obra centrada en “la seva lluita per recuperar la memòria i la veu dels vençuts”.

Activitats paral·leles

De Montserrat Roig també se’n destaca l’activisme polític: era fervent feminista, catalanista i antifeixista. La mostra, d’accés gratuït, la complementen conferències, debats i espectacles que reflexionen sobre aquesta dona transgressora.